Welke elektromotor raad u mij aan? Eerdere adviezen over elektrisch varen

Fluistermotoren, elektrische buitenboordmotoren, accu's, laders en toebehoren zijn best complexe producten. Hier krijgen wij dan ook veel vragen over. De vragen die u heeft over elektrisch varen proberen we zoveel mogelijk te beantwoorden op onze adviespagina's. Op deze pagina staat een groot aantal eerder gestelde vragen met ons bijbehorende advies. Aan de hand hiervan komt u hopelijk verder in uw zoektocht naar een geschikte elektromotor-oplossing. Neem voor aanvullende vragen vrijblijvend contact met ons op.

Elektromotor voor rubberboot. Vereist is een lange vaartijd en redelijke snelheid

Vraag: Ik ben op zoek naar een elektrische motor voor mijn rubberboot van 4 meter lang, 2 meter breed met aluminium vloer en opblaasbare kiel. De boot weegt 72 kg. Ik vaar met maximaal 4 personen. Totaalgewicht zonder motor is dus maximaal 400 kg exclusief motor en accu('s). Ik vaar alleen in zoet water. Ik wil gedurende 6 uur rond de 6 km/u kunnen varen. Meerdere accu's geen bezwaar. Het budget is maximaal 1000 euro. Wat kunt u mij voorstellen voor een complete set met motor, accu('s), accubak, bedrading, zekering en acculader? Antwoord:

  • Als ik uw gegevens even ruim neem heeft u een motor met maximaal 50 á 55 lbs stuwkracht nodig. Hoger is natuurlijk geen probleem, maar teveel zorgt voor onnodige verspilling van accu-capaciteit en zal niet tot hogere prestatie leiden.
  • Een Minn Kota Endura Max is dan een geschikte motor. Hiermee kunt u langere tijd aan een stuk door varen (met een motor uit de Minn Kota Endura C2 serie is dat bijvoorbeeld niet de bedoeling). Ook is deze motor traploos wat zorgt voor extra hoge efficiëntie. Met één accu komt u al een heel eind. Om uw gewenste vaartijd te halen zou ik wel voor een extra 105ah semi-tractie accu gaan. Ik zou de Minn Kota Endura Max 55 dan aanraden met een extra accu. Deze hebben we in een complete set aangeboden (zie https://www.elektrische-motoren.nl/product/minn-kota-endura-max-55-lbs-fluistermotor-complete-set/ ). Inclusief extra accu komt u ruim binnen uw budget uit. Mocht het nodig zijn dan kan daar in een later stadium een extra accu aan worden toegevoegd.
  • Het enige wat voor uw budget moeilijker is, is het "tussen de 6 en 8 km/u" kunnen varen. Met een dergelijke motor zult u ongeveer 6km/u en onder goede omstandigheden 7 km/u varen. Dit is echter wel in de hoogste stand, waardoor u moet rekenen op 1,5 uur vaartijd per accu. Vaar je echter iets minder hard dan gaat de vaartijd sterk omhoog.
  • De set wordt compleet geleverd inclusief alle bekabeling een accubak met ingebouwde zekering (circuit-onderbreker), 2x 105Ah semi-tractie accu en een 10A lader.

Elektromotor voor stalen sloepje

Wij zoeken voor ons stalen sloepje ook een elektromotor en vroegen ons af welke we ongeveer nodig hebben. Sloep is 4.5m ongeveer en 1.5m op het breedste punt. We zijn op zoek naar een complete set en horen het graag.

Antwoord

Dank voor je mail. Ik geef je hieronder een aantal opties die ik kan aanraden voor gebruik op die boot. Hierbij ga ik er vanuit dat je een aantal uur, maximaal een middag, wilt varen op rustig water.

Optie 1: Torqeedo Travel

Het modernste wat er is op gebied van elektrische buitenboordmotoren. Zeer simpel te bedienen, met geïntegreerde lithium accu. Er is een versie (Travel 1003C) met 1kW vermogen (+/- 3pk) en een duurdere versie met 10% meer vermogen (model Travel 1103C). Het totaalgewicht is 14 of 18 kg. Het is ongeveer het equivalent van een 3 á 4pk benzinemotor. Dit is ruim voldoende om met dit bootje goed vooruit te komen. Je actieradius ligt ergens tussen de 2.5 en de 5 uur, afhankelijk van je vaargedrag. De 1103C is 10% duurder, maar heeft ook 10% meer vermogen én is een stuk stiller dan de 1003C. U kunt het verschil bij ons komen beluisteren.

Prijs: vanaf EUR 2025

(Als je de vaartijd te beperkt vindt kun je er een tweede lithium accu bij kopen. Dan is je vaartijd maximaal 10 uur. Op deze set zit een setkorting.)

Optie 2: ePropulsion Spirit 1.0

Qua prestaties en design vergelijkbaar met de Torqeedo. De kwaliteit is wel wat minder (het product is wat minder lang op de markt, dus er is nog niet zo heel veel over bekend) en de motor is iets zwaarder (+/- 18 kg). Het voordeel van de ePropulsion is wel dat deze stiller is dan de Torqeedo Travel 1003C (niet dan de 1103C) én een stukje goedkoper..

Optie 3: Minn Kota fluistermotor Endura Max 55

Anders dan bovenstaande opties heeft deze fluistermotor van A-merk Minn Kota, geen ingebouwde accu. Er moet dus een externe accu bij. Fluistermotoren werken wat anders dan de elektrische buitenboordmotoren hierboven. Ze hebben wat minder snelheid, maar wel voldoende stuwkracht om goed te varen. Acceleratie gaat trager en de topsnelheid ligt lager (+/- 6 km/u). Het grote voordeel is wel dat ze 100% stil zijn. De actieradius is ongeveer vergelijkbaar met bovenstaande voorbeelden.

Wat betreft de accu heb je ook weer een aantal mogelijkheden:

  • Met loodaccu. Voordeel: goedkoper, nadeel: de accu is 25 kg..
  • met lithium accu. Voordeel: accu is slechts 5kg, nadeel: de accu is duurder

Het verschil in de setprijs ligt rond de 200-300 euro.

Optie 4: Haswing Protruar

Een Haswing Protruar 1 zou kunnen. Kwalitatief wel een mindere motor maar wel een betaalbaar pakket (EUR 549). Is met 660W ook wel een krachtig motortje, en toch maar 1 accu nodig (12 volt). Voor langere vaartijd zou je er een extra accu bij kunnen doen. Een Haswing Protruar 2 is ook een prima motor. Deze werkt wel op 24 volt en heeft hierdoor 2x 12 volt accu nodig (bijv. 2x 105Ah semi-tractie).

Alle bovenstaande opties worden compleet en vaarklaar geleverd (inclusief lader e.d.).

Meer stuwkracht en snelheid nodig op polyester sloep (vervanging Yamaha fluistermotor)

Vraag Crescent sloep waar nu een 40lbs fluistermotor op zit (Yamaha). Is te zwak voor de boot en heeft niet genoeg stuwkracht om een grotere plas over te komen. Ik wil meer acceleratie, meer snelheid en voornamelijk meer kracht om beter de plas over te kunnen komen. Wat wel beviel aan de fluistermotor die ik had was hoe stil deze was. Dat wil ik op mijn nieuwe motor ook. De motor wordt voornamelijk op zoet water gebruikt. We varen meestal een uur of 3 á 4. We kunnen aan de kade laden dus meer accuruimte is geen probleem. Antwoord  U zou simpelweg kunnen gaan voor een fluistermotor met wat meer stuwkracht (lbs) maar het is de vraag of u dan niet na korte tijd weer terugkomt omdat de snelheid tegenvalt. Hieronder een opsomming van enkele mogelijkheden die meer power geven:

Haswing Protruar 2pk 
Zeer krachtige 24 volt motor, 1200 Watt. Deze zal een stuk meer power geven aan de boot. Dit is de krachtigste motor die we hebben besproken, maar niet degene met de hoogte acceleratie. Los kost de motor 645 euro.
De kleinere variant dan de 1003C die u gezien heeft. Geïntegreerde lithium-accu. Wel wat minder power, maar hogere acceleratie. Prijs 1525 euro.
 
Torqeedo 1003C
Deze heb ik laten zien. Geïntegreerde accu. Vaartijd tot wel 5 uur en 3 uur op 70% vermogen. Motor die de meeste snelheid zal hebben. Door gps is het zeer nauwkeurig bij te houden hoe lang u nog kunt varen. Topsnelheid ligt volgens Torqeedo 9.2 km/u. Dit hangt natuurlijk sterk af van omstandigheden. Prijs: 2025 euro.
 
Minn Kota EO 1
De 24 volt versie van de Minn Kota EO is voor u interessant. Deze werkt dus op 24 volt en dus ook op 2 accu's. Minn Kota staat bekend als de meest efficiënte motor. Verder is de behuizing het meest solide én is de motor stiller dan voorgenoemde. Verwacht geen hoge snelheden, wel zal de motor veel meer stuwkracht hebben dan uw huidige motor waardoor u veel gemakkelijker de plas overkomt. Dit is een absolute upgrade van uw huidige motor.
 
Niet de makkelijkste keuze dus. Als u echt wat meer snelheid/power verwacht is de Protruar 2pk of de Torqeedo 1003C de oplossing. Deze zijn stil maar maken wel wat geluid. Bedenk wel dat dit onder water echt een stuk minder is. De Minn Kota EO 1 is een mooie stap omhoog vanaf uw huidige motor. De motor is zeer stil, heel efficiënt, maar heeft op uw boot vermoedelijk wat minder extra snelheid als effect dan bovenstaande motoren.
 

Op zoek naar Fluistermotor met 30 lbs. Geen stroomvoorziening in de buurt. Zonnepaneel?

Vraag:
Ik wil graag een kleine fluistermotor kopen (30lbs is voldoende). In de buurt van mijn ligplaats is geen stroomvoorziening en ik wil niet iedere keer accu's mee naar huis nemen. Is een zonnepaneel voor mij een optie? Zo ja, wat voor een zonnepaneel heb ik nodig om de bijbehorende semi-tractie accu op te laden en onder lading te houden?
 
Antwoord:
 
Allereerst kan ik twee verschillende complete sets aanbevelen: De Minn Kota Endura C2 30 en de Haswing Osapian 30. Beide zijn zeer degelijke motoren. Ze zitten min of meer in dezelfde prijscategorie. Minn Kota is het bekendste merk en heeft de meest stevige behuizing. Voordeel aan de Haswing Osapian 30 is de verstelbare kop (die kan verticaal omhoog en omlaag).
 
Wat betreft het zonnepaneel, het meest geschikt zijn Solbian zonnepanelen. In principe kunnen al deze panelen direct de accu opladen. Let wel, het is een illusie dat zonnepanelen tijdens het varen merkbaar de vaartijd vergroten (tenzij u bereid bent duizenden euro’s daaraan uit te geven en zeer veel ruimte op het dek heeft). Daar laden zonnepanelen helaas een accu veel te langzaam voor op.
 
Ons advies is om voor het volgende zonnepaneel te gaan http://solbianzonnepanelen.nl/allinone/sp47q-allinone
Dat is een zeer betaalbaar zonnepaneel met wel een redelijk fors vermogen.
 

Welke Minn Kota is het meest geschikt voor een klein stalen sloepje in de Amsterdamse gracht?

Vraag:
Ik heb een kleine zinken sloep van 4m bij 1,6 m waar ik graag een hele middag mee wil kunnen varen in de Amsterdamse grachten. Het hoeft niet zo hard te gaan, maar ik wil wel wendbaar zijn en hier en daar wat gas bij kunnen geven. Verder vroeg ik me af of er een zekering bij zit en hoe dit werkt? Maximale budget ligt rond de 800 euro.
 
Antwoord:
Het bootje zal redelijk zwaar zijn. U wilt wendbaarheid behouden maar hoeft niet per se heel hard te gaan. Verder is langdurige vaartijd van belang. De beste optie van Minn Kota die ik u binnen uw budget kan geven is de Minn Kota Endura Max 55 complete set. Waarschijnlijk is de Endura Max 50 lbs ook voldoende, maar met de 55 lbs zit u iets veiliger en het prijsverschil is niet zo groot. De Endura Max serie staat bekend om zijn grote efficiëntie. Om zeker een hele dag te kunnen varen zou u hier nog een extra 105Ah vaaraccu bij kunnen nemen. Eén grotere accu kan ook, maar heeft als nadeel dat deze niet in de accubak past. Bovendien kunt u met twee accu's er ook eens voor kiezen om met één accu te gaan als u wat korter gaat varen. Dan hoeft u niet zoveel gewicht mee aan boord te tillen.
 

Bootverhuur heeft nieuwe elektrische buitenboordmotoren nodig voor sloepen. Langere vaartijd is belangrijk. Lichte lithium accu's vereist.

Er zijn eigenlijk twee goede batterij-mogelijkheden en er is een goed alternatief.
 
De Protruar 2pk op een Torqeedo lithium accu of op een Rebelcell 24V100 accu. Je komt uit op ongeveer het equivalent van 4x 105Ah loodaccu. Dat is dus een behoorlijke vaartijd.
 
Motor
 
Accu
 
 
De Torqeedo accu is eigenlijk vooral interessant in combinatie met een torqeedo. De accu communiceert dan met de motor. Op een Protruar is dat niet het geval. Ik zou u dan dus aanraden de Rebelcell accu te nemen. Reken hiermee op een vaartijd van tussen de 4 en de 8 uur. Dit hangt natuurlijk erg af van het vaargedrag
 
Lader
Bij de Rebelcell accu kunnen we een bijpassende lader leveren. De standaard acculader is dan 110 euro, de waterdichte snellader is 210 euro.
Het geheel komt dan uit op 645 + 1979 + 110 = 2734 met simpele lader, 2834 met snellere lader.
Hier kan ik als aanbieding voor u 2599 (lader 1) of 2699 euro (lader 2) van maken.
 
Alternatief
Voor een zelfde of betere vaartijd en een wat simpeler geïntegreerd product is de Torqeedo Travel 1003CC wel geschikt. Deze heeft een extra 915Wh accu. Zie voor meer info:
 

Fluistermotor voor polyester boot, varen met mooi weer, 2 tot 5 personen

Vraag:
Het gaat om een polyester bootje zonder opbouw (zie foto's) van ongeveer 4,20 lang. Gewicht weet ik niet precies, ik kon dit niet vinden op een plaatje in de boot helaas. We zitten meestal met 2 tot 5 personen in de de boot. Voornamelijk om door polders te varen. Af en toe een stukje een grotere plas op. Uitsluitend met rustig weer. 
 
Wat zou je me aanbevelen als fluistermotor? Graag twee goede opties met voldoende kracht en onder de 600 euro.
 
Antwoord:
Ik zou u de volgende twee motoren aanraden:
 
- Haswing Osapian D55 complete set met accu, lader er accubak: https://www.elektrische-motoren.nl/product/haswing-osapian-d55-complete-set-met-accu/
- Haswing Protruar 1pk complete set met accu, lader en accubak: https://www.elektrische-motoren.nl/product/haswing-protruar-1-pk-accu-complete-set/
 
Qua prijs liggen ze dus erg dicht bij elkaar (549 of 569 euro). De Protruar heeft iets meer stuwkracht, de Osapian is wat degelijker uitgevoerd en heeft o.a. een dodemanskoord. Beide zijn geschikt om een kleine polyester boot voort te stuwen en leveren genoeg vaartijd. Prijs/kwaliteit is er goed bij Haswing. Hoewel Minn Kota de beste fluistermotoren levert, vallen deze met uw vereisten buiten het budget.
 

Voorbeeld 7: Zeer compacte fluistermotor voor kleine (2.3 meter) bijboot om naar de kade te komen vanaf jacht, soms op zout water

Vraag:
Ik ben op zoek naar een zeer compacte fluistermotor set waar ik kleine afstanden van jacht naar de kade mee kan afleggen. Het gaat om een Highfield rubberboot van 2.30 meter. Snelheid is niet belangrijk, als het maar vooruit komt. Motor moet een korte schacht hebben en gemakkelijk op te bergen zijn. Ik wil graag een kleinere accu met wat minder gewicht. Ik wil niet meer dan 600 euro uitgeven.
 
Antwoord:
Van belang is dat deze met zo'n klein bootje niet een al te lange schacht heeft én dat de motor (enigszins) beschermd is tegen zout water. In uw situatie zou het gebruik van een kleine en hele lichte lithium accu het beste zijn. Helaas valt dit buiten budget.
 
Ik raad u ten zeerste aan voor een speciale zout water motor te gaan. Haswing geeft wel aan dat hun motoren enigszins tegen brak en zout water kunnen. Zeker weten doet u dat met Minn Kota Riptide motoren.
 
Optie 1: Minn Kota Riptide Endura 40 compleet
Voor een klein bootje om kleine stukjes mee te varen is het meest geschikt de Minn Kota Riptide Endura SC40. Deze staat hier in onze webshop: https://www.elektrische-motoren.nl/product/minn-kota-riptide-endura-sc-40-zout-water-fluistermotor/
 
Voordeel is dat deze ook een wat kortere staart heeft dan de andere modellen (76cm schacht) en hierdoor wat beter op uw bootje past.
 
Hierbij kan ik u een wat kleinere accu (70Ah ipv 105Ah) aanbieden dan degene die wij normaliter verkopen. De 70Ah accu is in principe voldoende voor kleine stukjes varen en het scheelt weer wat kilo's en ruimte.
 
Verder zit er dan een simpele accubak bij. De kabels van de motor gaan direct aan de motor.
 
Compleet komt u dan uit op 544 euro
 
Optie 2: Haswing Osapian 55 S compleet
Niet 100% geschikt voor zout water, maar mits sporadisch en goed afgespoeld zou het moeten kunnen. Pas wel heel erg op dat er geen butsen of beschadigingen in de motor/schacht ontstaan. Dan kan er gemakkelijk aanslag op de motor komen.
 
Dit is een van de kortste motoren en daarom ook zeer geschikt voor uw boot. Kijk hier voor meer info: https://www.elektrische-motoren.nl/product/haswing-osapian-55s-fluistermotor/
 
Compleet met eerdergenoemde accu, lader en bak komt u uit op 460 euro.
 

Elektromotoren voor bootverhuur als vervanger van kleine benzinemotoren

Vraag:
Vier elektromotoren voor bootverhuur. Het gaat om aluminium sloepjes van 4.5 meter, 160 kg. Max. 5 personen aan boord dus een maximaal totaal gewicht van 600 kg. Liever iets over capaciteit. Degelijk en goed te gebruiken door leken. 
 
Antwoord:
N.a.v. uw offerte-aanvraag waarin u aangaf op zoek te zijn naar elektrische motoren voor uw bootverhuur heb ik hierbij een aantal opties voor u. Let wel dat dit niet allemaal vervangers zijn voor een 5pk benzinemotor. De stuwkracht is bij allen ruim voldoende, maar qua snelheid zul je bij optie 1, 2 en 3 niet dezelfde snelheden behalen als een 5pk op vol vermogen. Optie 4 en 5 zijn een echte vervanging van een 5pk, maar hebben wel een hoger prijskaartje.

Optie 1: Haswing Protruar 2PK met loodaccu's We hebben een standaard set met 2x 12v 105Ah loodaccu's die in serie moeten worden geschakeld. Klik hier voor alle specificaties van deze motor. Hier zouden we een extra accu pakket van 2 accu's aan toe kunnen voegen en, mocht u nog meer vaartijd willen, eventueel nog 2 accu's. Ik ga er vanuit dat u de accu's zelf weg kunt werken en heb in de prijs dus geen accubakken meegenomen. Er is een vaartest gedaan met de Protruar 2PK met twee 105Ah loodaccu's op een stalen boot van 4 meter. motor: Haswing Protruar 2 pk accu’s: 2x VMF VDC31M accu, 24 volt 105 Ah Verbruik    Snelheid    Vaartijd 9,3  Amp          5,0 km        8 uur 15 Amp            6,5 km         5 uur 22 Amp            7,3 km         3 uur 30 Amp           8,1 km          2 uur 36 Amp           8,5 km          1 uur 40 minuten Met een extra set accu's verdubbelt u dus deze vaartijd, waarmee dat met normaal gebruik voldoende is voor uw doel. Met 4 accu's komt de setprijs uit op 1185 euro incl. lader. Optie 2: Haswing Protruar 2PK met lithium accu Wij adviseren de Protruar 2pk in combinatie met een Rebelcell 24V100 lithium accu. Deze is qua capaciteit te vergelijken met 4x 12v 105Ah loodaccu (zie hierboven). Qua gewicht is deze Rebelcell 24V100 li-ion accu slechts een fractie van de loodaccu's. De accu weegt 16 kg i.t.t. ruim 100kg voor dezelfde capaciteit in loodaccu's. Verder kan deze lithium accu volledig worden ontladen. U hoeft dus niet bang te zijn dat u de accu te ver leegtrekt zoals bij loodaccu's het geval is. Totaalprijs incl. motor, accu en lader met korting: 2650 euro Optie 3: Torqeedo Travel 1003CC (met reserve-accu 915Wh) Dit is de Torqeedo Travel 1003C met een reserve accu, dit noemen we de 1003CC. Qua vaartijd komt u op één accu uit op 6 uur op half vermogen. Door de extra accu zult u de gewenste 10 uur vaarduur met shifts van 3 uur goed halen. De motor is zeer gemakkelijk in gebruik en door middel van de zeer accurate accu-indicator op de motor kunt u precies zien hoe lang u nog kunt varen. Meer info: https://www.elektrische-motoren.nl/product/torqeedo-travel-1003-cc-extra-accu/ Kortingsprijs: 2699 euro. Optie 4: Torqeedo Cruise 2.0 met Zenith accupakket Voor 8 uur vaartijd heeft u 2 Zenith AGM loodaccu's nodig. Nadeel is dat je hiermee 224 kg aan boord hebt. Voordeel is dat je een degelijke vervanger hebt van een 5 pk. De Cruise 2.0 is te vergelijken met een 5 á 6pk benzinemotor. De motor is zeer gemakkelijk in gebruik en er kan weinig aan kapot. Prijs voor totale pakket met motor, accu's en lader: 5950 euro Optie 5: Torqeedo Cruise 2.0 met Torqeedo Power Lithium accu's Dezelfde optie als 4, alleen dan met een aanzienlijk lichtere en betere lithium accu. Voordeel is dat de accu communiceert met de motor waardoor de accu-indicatie heel accuraat is. Voor 8 á 10 uur varen heb je wel 2 van deze lithium accu's nodig. Prijs voor complete pakket: 9100 euro Alle prijzen zijn inclusief btw. Alle sets worden compleet geleverd met alle benodigde bekabeling en toebehoren. Op alle motoren zit 2 jaar garantie. Op de loodaccu's zit 30 maanden garantie, op de genoemde lithium batterij zit 2 jaar garantie.

 

Zodiac Rubberboot met Torqeedo

Naar aanleiding van ons gesprek in de winkel zojuist, stuur ik u hierbij nog een overzicht van de mogelijkheden en kosten. Zoals besproken wilt u het liefste een airdeck (kleiner, makkelijker in elkaar, lichter) en een boot van +/- 3 meter. Voor uw doel is dit een goede keuze.
Als u op zoek bent naar een kwaliteitsboot- en motor waar u vele jaren plezier van zult hebben, dan kan ik de volgende sets aanraden: 
 
Zodiac Cadet 310 Airdeck + Torqeedo Travel 1003C elektrische buitenboordmotor
Totaal met setkorting: EUR 3300
 
Zodiac Cadet 310 Airdeck + Torqeedo Travel 1003CC (+extra accu)
Totaal met setkorting en korting op accu: EUR 3999
 
Alternatief: 
Talamex Highline Airdeck + Torqeedo Travel 1003C
Totaal met setkorting: EUR 3050
 
De Talamex boot is een van de betere rubberboten op de markt, maar heeft niet de bewezen kwaliteit van Zodiac.
 
Mogelijke accessoires
 
De boot met motor worden compleet en vaarklaar geleverd. Als u geïnteresseerd bent in uitbreidingen kunnen we u het volgende aanbieden:
 
- Draagtassenset Torqeedo
- Reserve-onderdelen set Torqeedo
- Reserveschroef Torqeedo
- Banktas rubberboot
- Toplicht voor rubberboot op batterij (om 's avonds / in schemering te varen)
- 2-componenten plakset
- Buitenboordmotorslot gekeurd
 
Hopelijk heb ik u hiermee wat meer overzicht gegeven. Laat het vooral weten als u nog vragen heeft of u toch nog een andere optie wilt bespreken.
 

Waterdichte elektromotor

Ik ben op zoek naar een elektrische buitenboordmotor voor een bootje wat snel omslaat. Graag wil ik een elektrische motor plaatsen op mijn open zeilboot. Het gaat om een Flying Junior, 4 meter, 95 kg.

Op basis van de voorbeeld situaties vind ik onder andere de "Haswing Protruar 1 pk met 105 Ah accu". Hoe werkt het met dit soort motoren en accus op een open zeilboot?

Ik heb een klein luik in het vooronder, daar kan ik de accu inzetten. Maar verder is het een natte boel op zo'n klein open bootje. Op de foto's zie ik dat de meeste motoren open accu klemmen hebben. Hoe vocht bestendig is dit?

Omslaan is een risico met een klein snel bootje als dit. Dit lijkt me niet goed voor de accu. Is de accu bestand tegen kortsluiting? De accu zal wellicht leeg raken, en het zal niet goed voor de levensduur zijn, maar ik wil geen brand in het vooronder mocht de boot omslaan.

Verder lijkt me een elektrische motor een stuk beter dan een 2 takt benzine motor. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar het lijkt me genieten om zo stil op de motor te varen. De Torqueedo lijkt me het meest praktisch omdat het een alles-in-een behuizing is, maar helaas buiten budget.

Antwoord

Als het echt zo vochtig is op die boot zou ik een dergelijke set met loodaccu niet aanraden. Zeker als de boot makkelijk omslaat, is dit niet handig. Accu’s moeten rechtop staan (beetje schuin kan geen kwaad, maar een omslaande boot is geen optie. Dan blijf je accu's vervangen. De meeste lithium accu's zijn ook niet geschikt. Alleen een Torqeedo Travel 503, 1003(C) of 1103C of de ePropulsion Spirit 1.0 zijn echt waterdicht.

Fluistermotor voor paar uur varen op Gardameer met rubberboot van 2.70 meter

Geachte lezer, Ik heb een zodiac rubberboot van 2.70 meter. Hier zou ik graag een advies voor willen hebben wat voor set (elektrisch) ik hiervoor nodig heb. Er zitten twee personen in en wordt gebruikt op het Gardameer. Wel een paar uur kunnen varen.

Antwoord

Welke set het meest geschikt is hangt af van de wensen die u heeft. Als u op zoek bent naar een vervanger van een 4pk buitenboordmotor (qua snelheid en kracht) zou ik een Torqeedo Travel aanraden. Deze geeft goede snelheid (+/- 9 km/u) en heeft een goede vaartijd (5 uur op rustige vaart, 2.5 uur op 70%). Er zijn de Travel 1003C (iets goedkoper, iets meer lawaai) en de Travel 1103C (iets meer kracht, iets duurder en helemaal stil. Een Torqeedo Travel motor gaat vanaf EUR 1500.

Mocht u een goede fluistermotor willen waar u lekker rustig en stil meer kunt varen en u heeft minder snelheid nodig (max 6 km/u), maar wel voldoende kracht om over het meer te varen onder goede omstandigheden, dan raad ik u de Minn Kota Endura Max serie aan. Dit is een traploze fluistermotor die extreem efficiënt is en heel wat jaren mee gaat. Wij verkopen deze in sets met bak, lader en accu (lithium of lood). Ik zou een Minn Kota Endura Max 45 of 50 aanraden. Bekijk hier alle Minn Kota Endura Max modellen.

Mocht u meer advies willen, aarzel dan niet om contact op te nemen. Dit kan ook telefonisch op 0172255333.

Elektrische buitenboordmotor voor begeleidingsboot zeilschool

Voor een watersportvereniging ben ik op zoek naar een alternatief voor de dure, stinkende, lawaaierige buitenboordmotor voor het begeleiden van onze startende zeiljeugd. Voor het begeleiden van de meer gevorderde zeilers denk ik dat een elektromotor geen optie is. Kunt u mij een advies geven.

Tijdens onze zeillessen zijn we vaak per dag 2 x 2,5 uur op het water. De plas waarop wordt gevaren is redelijk groot. We zeilen tot ongeveer windkracht vijf en moeten dan dus wel door redelijke golven kunnen varen, soms met een sleep van 4 kleine zeilbootjes (Optimisten) erachter. We varen met een rib van ongeveer 4 meter. (deze moet nog worden aangeschaft) Kunt u mij een advies geven of er een geschikte elektromotor is hiervoor? Eventueel met een extra accu pack zodat we wel wat langer door kunnen varen.

Antwoord

Aangezien je in een sleep moet kunnen varen en met windkracht 5 over het een grote plas raden wij de Torqeedo Cruise 4.0 aan:

Deze motor komt altijd met een accupakket op maat dus daarmee is veel mogelijk. De accupakketten staan onderaan de productpagina van de Cruise 4.0.

Als de accu’s aan boord kunnen blijven raad ik Zenith AGM accu’s aan. Aangezien je meestal met de RIB zal varen met normale omstandigheden denk ik dat je meestal rond 1 kW vaart. Ik denk dat je met 4x de 160Ah/12V Zenith redelijk ver moet kunnen komen (+/- €3250,- inclusief lader). Eventueel zou je andere ook 8x 224Ah/6V (+/- €3250,- inclusief lader) kunnen nemen dan zit je heel ruim.

Als de accu’s van boord moeten worden genomen dan zijn Lithium accu’s aan te raden en dan zou de 2x de Torqeedo 24-3500 een oplossing bieden.

Welke fluistermotor? Minn Kota Endura Max of Haswing Osapian

Ik ben op zoek naar een elektrische buitenboordmotor voor mijn nieuwe bootje. Het is een polyester sloep van 3.6m lang en 1.6m breed. We willen er graag mee door de grachten varen en af en toe een uitstapje met een paar vrienden (dus 4 man in totaal) naar het meer (6 km verderop). Dankzij uw erg handige website hebben we kunnen uitvogelen dat we waarschijnlijk met 55 lbs voldoende kracht zullen hebben. Nu twijfelen we tussen de Minn Kota Endura Max 55lbs en de Haswing Osapian 55lbs. Door de lagere prijs van de Osapian zouden we daar twee accu's bij kunnen kopen terwijl dat bij de Endura buiten budget valt. Is het energiegebruik van de Endura echt substantieel efficienter dan de Osapian? En waar zit verder het verschil in kwaliteit in? Ook in stuwkracht? Welke zou u aanraden?

Antwoord

De Minn Kota Endura Max 55 is een betere motor dan de Haswing Osapian 55. Minn Kota is een A-product, Haswing meer een goede B-motor van Chinese makelij. Minn Kota is eigenlijk de enige echt goede fluistermotor op de markt. De resterende merken zijn soms redelijk goed en vaker heel matig. De Osapian 55 is in zijn klasse een goede motor, maar legt het wat betreft vaarduur duidelijk af tegen de Endura Max 55. Wel zul je met een Osapian 55 met twee accu's vermoedelijk langer kunnen varen dan met de Minn Kota Endura Max 55 met één accu. Let er wel op dat je vervolgens 2 loodaccu's van 26kg per stuk mee moet nemen. Een lithium accu is geen optie voor een Haswing Osapian, maar wel voor een Endura Max.

Als een vaarduur van een uur of 4/5 gewenst is en u niet continu volgas vaart zou de Endura Max met één accu al goed moeten voldoen.

De stuwkracht is op papier hetzelfde en ik heb geen aanwijzing dat hier in de praktijk verschil is.

Misschien wel het grootste verschil tussen de twee motoren is dat de Haswing Osapian 55 een standenschakelaar heeft (5 standen vooruit en 3 achteruit). Mede hierdoor is deze motor minder geschikt voor continu varen, maar meer voor vissers e.d. De motor is hierdoor ook behoorlijk minder efficiënt dan de Minn Kota Endura Max. Die laatste is namelijk traploos geschakeld, waardoor je niet gebonden bent aan die 5 versnellingen. Dat vaart prettiger en zuiniger.

Een onderscheidende feature van de Haswing Osapian fluistermotor is de verticaal verstelbare kop. Bij de Minn Kota fluistermotoren zit deze kop vast.