Hoe lang kan ik varen met een elektrische buitenboordmotor?

Eén van de meest gestelde vragen die mensen hebben over een elektrische buitenboordmotor of fluistermotor is hoe lang je ermee kunt varen. Om dit te berekenen moet je twee dingen weten:

  1. De hoeveelheid Ah (ampere-uur) van de accu.
  2. De hoeveelheid ampere die een motor trekt

Vaartijd Formule

Om grofweg de vaartijd uit te rekenen kunt u de volgende formule hanteren.
Accu Ampere-uur (Ah) x 85%, gedeeld door de hoeveelheid ampere die de motor trekt = vaartijd in uren

120 x .85 / 30 ampere = 3.4 uur

120 x .85 / 5 ampere= 20.4 uur

Hoeveel Ampère-uur (Ah) heeft de accu?

Een (vaar)accu heeft een capaciteit uitgedrukt in Ampère-uur (Ah). Dit is een indicatie van hoe lang een accu een hoeveelheid ampère kan leveren. Hoe hoger dit getal, hoe meer energie een accu kan vasthouden en hoe langer het een elektrische motor kan aandrijven. Bijvoorbeeld, een 100 Ah accu kan een elektrische motor die 25 Ampere trekt, 4 uur lang aandrijven (25A * 4 uur = 100 Ah). Als de motor op lagere snelheid 10A zou trekken, zou er op de accu 10 uur gevaren kunnen worden.

In feite is de hoeveelheid Ah hetzelfde als de grootte van een benzinetank. Hoe groter de benzinetank, hoe meer brandstof erin kan en hoe langer je erop kunt rijden.

Hoeveel Ampère trekt de elektromotor?

Hoeveel stroom de motor trekt is cruciaal om de vaartijd te berekenen. De meeste fabrikanten geven bij hun product aan hoeveel Ampère de elektrische buitenboordmotor of fluistermotor nominaal/gemiddeld en maximaal verbruikt. Als je deze gegevens hebt kun je uitrekenen hoe lang je kun je ongeveer kunt varen. De exacte vaartijd hangt wel af van vaaromstandigheden, type boot etc.

Om een indicatie van de vaartijd te geven geven we het volgende voorbeeld:

Een bepaalde 30 lbs fluistermotor heeft een nominaal verbruik van 15A en een maximaal verbruik van 30A. De motor wordt aangedreven door een accu met 105 Ampère-uur. Dit betekent een vaartijd van op gemiddelde kracht 105 / 15 = 7 uur vaartijd. Op maximaal verbruik (volgas) is het verbruik 105 / 30 = 3.5 uur. 

Hoe ver mag ik een accu leegvaren?

De meest verkochte accu's voor elektrisch varen zijn deepcycling accu's. Deze kunnen tot ongeveer 80% worden leeggevaren. U houdt dus ongeveer 20% over. Als u hier een keer overheen gaat is dat niet zo erg. Uw accu structureel helemaal leegvaren zorgt voor een sterk verminderde levensduur van de accu.

Als u een dergelijke accu gebruikt dient u dus eigenlijk 20% van de totale hoeveelheid Ah over te houden. De vaartijd is in dat geval dus korter dan hierboven geschetst. Zie onderstaande voorbeeld:

U vaart met een 30lbs fluistermotor met een nominaal verbruik van 15A en een maximaal verbruik van 30A op een 105Ah deepcycle accu. De accu wordt 80% ontladen. Er blijft dus 84 Ah over. Nominaal kunt u dus 84 / 15 = 5,6 uur varen. Op maximaal verbruik kunt u 84 / 30 = 2.8 uur varen.

Om de levensduur van uw accu te verlengen dient u altijd na het gebruik van uw accu (binnen 24 uur) de accu weer op te laden. Als u uw accu opbergt voor een langere tijd, bijvoorbeeld in de winter, zorg er dan voor dat de accu dan ook volledig is opgeladen.

 

 

Weersomstandigheden en vaartijd

De weersomstandigheden kunnen een groot effect hebben op de accuduur en dus de vaarduur. Een fluistermotor die 20 Ampère trekt om een boot vooruit te stuwen onder rustige omstandigheden, heeft bijvoorbeeld 30 Ampère nodig om de boot onder zwaarder weer en golven op dezelfde kracht vooruit te krijgen. Als u regelmatig onder zwaardere omstandigheden vaart, houdt hier dan rekening mee bij de keuze voor de juiste accu.

Accu levensduur en vaartijd verlengen

U kunt een aantal dingen doen om uw vaartijd met uw fluistermotor of elektrische buitenboordmotor te verlengen:

  1. Gebruik een elektromotor met een traploze snelheidsregeling in plaats van een stappenschakelaar. Dit is bijvoorbeeld het verschil tussen de Minn Kota Endura C2 (stappenschakelaar) en de Minn Kota Endura MAX (traploos).
  2. Koop een zwaardere motor op 24 volt (of zelfs 36 volt). Zulke motoren leveren een gelijke of hogere hoeveelheid stuwkracht tegenover een lager amperage. Als je echt lang wilt
  3. Vaar uw accu niet helemaal leeg. Het is onverstandig om een accu helemaal leeg te varen. Hierdoor gaat de levensduur van de accu achteruit.
  4. Vergeet de accu niet tijdens de winter. Het is erg slecht voor een accu om maandenlang ongeladen te zijn. Dit zal de levensduur sterk inkorten en de prestaties verminderen. De accu in ieder geval eens per maand aan de lader leggen of bij voorkeur de accu gewoon standaard aan een druppellader te leggen.

Bent u geinteresseerd om een elektrische buitenboordmotor aan te schaffen? Bekijk hier het complete aanbod.