Vaart u op zoet of zout water?

Een motor die alleen op zoet water kan varen, moet u niet gebruiken op zout water. Een motor die gemaakt is voor gebruik op zout water kan zowel op zoet als op zout water worden gebruikt. Dit is één van de belangrijkste overwegingen bij de keuze voor een motor. Zodra een zoet water model namelijk op zout water gebruikt wordt is kans op onherstelbare schade namelijk groot.

Elektrische motoren geschikt voor zout water

De volgende motoren zijn in ieder geval geschikt voor zout water: Minn Kota Riptide hek- en boegmotoren Minn Kota EO Torqeedo Ultralight, Travel, Cruise en DeepBlue, ePropulsion Sprit en Navy en Motorguide Salt Water modellen.

Deze echte zoutwater motoren kunnen ook gewoon op zoet water worden gebruikt.

Wat onderscheidt zoutwater motoren?

Een echte zoutwater motor heeft een degelijke poedercoating opdat alle uitwendige metalen (aluminium etc.) zijn beschermd. Verder wordt er gebruik gemaakt van roestvast stalen bevestigingsmaterialen rondom de motor. De printplaten worden op een speciale manier gecoat en de motor is voorzien van een zinkanode.

Let op: Diverse merken claimen motoren te maken die zoutwater-bestendig zijn. In werkelijkheid is dit lang niet altijd het geval. Talamex en Haswing zijn hier voorbeelden van. Hoewel een enkele keer op zout water varen met een zoet water motor goed kan aflopen, raden wij het ten zeerste af.