Welke vloer voor mijn rubberboot of RIB

Opvouwbare rubberboten hebben meestal een uitneembare vloer, bijvoorbeeld een opblaasvloer of aluminium vloerdelen. RIB boten hebben een vaste harde romp/vloer die meestal aan de drijvers vastgelijmd zit. 

Rubberboot vloer

Rubberboten hebben meestal een uitneembare vloer. De meeste boten hebben aluminium vloerdelen of een airdeck (uitneembare opblaasvloer). Ook zijn er rubberboten waarvan de vloerdelen van hout of kunststof gemaakt zijn. Deze vloeren liggen allen op de bodem van de boot. Dit is meestal een pvc vloer van 1.2mm. 

Hieronder is een rubberboot met het losse airdeck te zien. Deze opblaasvloer zit normaal tussen de drijvers van de boot geklemd. 

Het alternatief voor de opblaasvloer zijn aluminium (of andere harde) vloerdelen. Zie hieronder hoe dat eruit ziet. 

aluminium vloerdelen rubberboot

 

 

RIB romp

RIB boten zijn leverbaar in grofweg 2 varianten rompen: aluminium of fibreglass/polyester. Er worden met beide materialen grote, stevige en zeewaardige RIB boten gemaakt. Aluminium RIBs zijn lichter, waardoor de kleinere modellen vaak gebruikt worden als bijboot. Verder is de aluminium romp iets beter bestand tegen schade. Aluminium RIBs zijn meestal iets duurder. Polyester RIBs worden meer verkocht in Europa. Ze zijn stevig, gemakkelijker aan te passen (bijvoorbeeld een console inbouwen gaat wat makkelijker dan op aluminium). Verder zijn polyester RIBs in de regel goedkoper dan aluminium RIBs. Wel is een polyester uitvoering vrijwel altijd zwaarder dan een aluminium RIB. Diepte van de V-romp Afhankelijk van uw vaargebied kiest u de scherpte van de V-romp. Als u voornamelijk met mooi weer vaart op kalme wateren is een wat plattere bodem meestal voldoende. Als u van plan bent in extremere condities te gaan varen, bijvoorbeeld op zee, dan is een diepere V-romp aan te raden. Over het algemeen geldt, hoe dieper en scherper de V-kiel, hoe duurder de RIB. Dit is ook mooi te zien in onze RIB boot test.