Zwemvesten en Reddingsvesten

23
Een goed reddingsvest is van levensbelang. Bij de keuze voor een reddingsvest is het belangrijk om goed te letten op het drijfvermogen (N), voor welke gewichtsklasse het reddingsvest geschikt is en of het zwemvest voldoet aan uw eisen voor bewegingsruimte
Lees meer
Sorteren op:

Wat is het verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest?

Een zwemvest is bedoeld om te helpen bij het zwemmen, terwijl een reddingsvest bedoeld is om iemand die niet zwemt  boven water te houden. Een zwemvest is dus slechts een hulpmiddel, terwijl een reddingsvest gemaakt is om daadwerkelijk mensen boven water te houden die niet kunnen zwemmen of buiten bewustzijn zijn. Reddingsvesten zijn zo gemaakt dat ze de drenkeling op de rug keren waardoor het hoofd boven water blijft. Zwemvesten zijn altijd 50N of minder terwijl reddingsvesten 100N of meer zijn.

Hoeveel Newton “N” moet mijn reddingsvest zijn?

Zwemvesten en reddingsvesten worden gemeten in Newton, volgens het CE-keurmerk. Dit zegt niets over het gewicht van de drenkeling die een reddingsvest omhoog kan houden, maar voor welk type water het reddingsvest geschikt is. Hieronder staat een korte omschrijving over de verschillende klasses.

50N of minder – Zwemvesten

Als het CE-keurmerk 50N of minder aangeeft dan spreken we niet over een reddingsvest maar over een zwemvest. Deze vesten kunnen gebruikt worden als hulpmiddel tijdens actieve watersporter. Denk hierbij aan snorkelen, waterskiën, in een funtube of tijdens het roeien en kanoën. Zwemmen kost hierdoor minder kracht.

100N – Rustig water

Dit is de lichtste klasse onder de reddingsvesten en biedt bescherming bij rustig vaarwater en lichte kleding. Bij lichte kleren zoals een T-shirt is dit geschikt. In onrustiger vaarwater of in regen- of zeilkleding is een zwaardere klasse noodzakelijk. Bij het verliezen van het bewustzijn in het water biedt dit beperkte bescherming.

150N – Open kustwater

Reddingsvesten die automatisch opblazen hebben minimaal een drijfvermogen van 150N. Deze reddingsvesten bieden beschermen bij open kustwateren, maar met zware waterdichte kleding is het toch nog beperkt veilig bij bewusteloosheid.

275N – Voor ieder water

Een vest van 275N draait de meeste personen binnen 5 seconden met het gezicht naar boven. Ook wanneer de drenkeling zware (werk)kleding draagt en bewusteloos is. Hierdoor worden reddingsvesten in deze klasse vaak gebruikt voor professioneel doeleinden of op de oceaan.

Schuimvest of opblaasbaar?

Reddingsvesten kunnen worden onderverdeeld in reddingsvesten die hun drijfvermogen halen uit het schuim waarvan het reddingsvest gemaakt is, of reddingsvesten die kunnen opblazen. Schuimreddingsvesten zijn vaak 100N of minder, terwijl opblaasbare reddingsvesten 150N of meer zijn. Opblaasbare reddingsvesten komen er in twee soorten: Reddingsvesten die opblazen door aan een koord te trekken (handmatig of manual genoemd) en reddingsvesten die opblazen wanneer ze in contact komen met water (automatisch of automatic genoemd). Het voordeel van opblaasbare reddingsvesten is dat ze doorgaans een beter drijfvermogen hebben en dat ze comfortabeler zitten. Het nadeel is dat je het patroon moet vervangen als hij af gaat en dat ze iets duurder zijn.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »