Tweedehands of nieuwe buitenboordmotor

Nederland heeft een levendige handel in buitenboordmotoren, met name benzinemotoren. Het belangrijkste verschil tussen tweedehands en nieuw zit natuurlijk in de prijs. Aan de andere kant is de nieuwprijs van een buitenboordmotor de afgelopen jaren fors gedaald. Zeker bij de kleine motoren zie je dat het verschil tussen nieuw en tweedehands kleiner geworden is. Een nieuwe motor heeft uiteraard een langere levensduur en heeft in de eerste jaren minder onderhoud nodig. De kans op een grote reparatie of revisie is bij een nieuwe motor ook veel kleiner dan bij een tweedehands gekochte motor. Denk dus wel twee keer na voordat u een tweedehands buitenboordmotor koopt. Een goede tweedehands is lastig te vinden. Koop bij voorkeur van een handelaar die nog wat garantie op de motor geeft. Hoewel de motor bij het bezichtigen wellicht draait, weet u niet wat er tot nu toe mee gebeurd is.

Wilt u er dus absoluut zeker van zijn dat de motor presteert en vindt u het geen probleem wat meer uit te geven, dan is het aan te raden een nieuwe buitenboordmotor te kopen.

In het tweedehands segment is veel te vinden. Het aanbod is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen door websites zoals Marktplaats.nl. Veel mensen die nog een oud motortje hebben staan, zetten deze online te koop. Hier kunt u profijt van hebben, maar u dient wel goed op te letten. Een buitenboordmotor die er op het eerste gezicht goed bij lijkt te staan, kan zomaar wat kuren onder de kap hebben. Waar let u, afgezien van de specificaties (aantal pk's etc.), op bij de aanschaf van een tweedehands buitenboordmotor?

  • Wellicht een open deur, maar niet minder waar: draait de motor?
  • Draait de motor constant? Het is belangrijk dat de motor niet hapert en een constant geluid produceert.
  • Test de motor ook in het water op een boot. Alleen dan weet u dat u dat de motor presteert. Alleen in een bak water op de kant is onvoldoende! Maak dus een testvaart, bij voorkeur een vrij lange. Alleen zo komt u achter eventuele gebreken.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »