Gebruik onze handige rekentool om uw bruikbare accucapaciteit te berekenen (Tabblad 3)

Bruikbare accucapaciteit

Hoe kan het dat een lithium accu met een capaciteit van 50Ah, vaak te vergelijken is met een 105Ah loodaccu? Dat komt doordat de bruikbare accucapaciteit ongeveer even groot is. Hieronder wordt uitgelegd hoe dat komt.

De capaciteit van accu’s wordt gemeten in Ah (ampère-uur). Een accu met een capaciteit van 100Ah, kan bijvoorbeeld 100 uur één ampère leveren. Om de bruikbare accucapaciteit te weten moet je echter nog twee dingen weten:

1. Hoe diep mag de accu ontladen worden

2. Hoe snel ontlaad je de accu, oftewel hoeveel ampère gaat de accu trekken

Deze beide dingen zijn sterk afhankelijk van de soort accu waarmee je te maken hebt.

Met wat voor soort accu heb je te maken

Dit is van belang om te kunnen bepalen hoe diep je de accu mag ontladen. Zo mag een lithium accu vaak voor bijna 100% ontladen worden. De meeste loodaccu’s die op deze site zijn aangeboden mogen voor 75-80% ontladen worden. Startaccu’s die in een auto zitten mogen soms maar voor 20-30% ontladen worden.

Hoe diep een accu ontladen mag worden verschilt per merk en per type, maar doorgaans kan er uitgegaan worden van het onderstaande schema.

  • - Lithium: 100% ontladen
  • - AGM/Gelaccu: 80% ontladen
  • - Semi-tractie accu: 75% ontladen
  • - Reguliere loodaccu’s: 50% of minder ontladen


Effectieve accucapaciteit

Naast de mate hoe diep je een accu mag ontladen, is ook de effectieve accucapaciteit van belang. Wanneer een accu een capaciteit heeft van bijvoorbeeld 100Ah (honderd ampère-uur) dan betekent dit dat een accu 20 uur 5 ampère kan leveren, of bijvoorbeeld 100 uur 1 ampère. Deze aanduiding wordt standaard gemeten wanneer je de accu in 20 uur, of langzamer, ontlaadt. De aanduiding van de capaciteit van een accu wordt vaak aangegeven met C20. Hierbij staat de C voor capaciteit en de 20 dat er gemeten is over 20 uur.

Wordt de accu echter sneller ontladen, dan neemt de effectieve capaciteit bij loodaccu’s af. Hoe sneller een accu ontladen wordt, hoe minder groot de effectieve capaciteit. Een semi-tractie accu van 100Ah heeft vaak een effectieve capaciteit van rond de 75Ah wanneer hij in 5 uur wordt leeg getrokken. In dit voorbeeld kan deze accu dus wel 20 uur 5 ampère leveren, maar niet 5 uur 20 ampère! Als je hem nog sneller ontlaadt dan wordt de effectieve capaciteit nog minder. In dit geval zal de capaciteit van deze accu als volgt worden aangeduid

C20: 100Ah

C5: 75Ah

Loodaccu's zijn onderhevig aan het Peukert-effect . Hoe sneller een accu ontlaadt, hoe lager de AH-capaciteit. Omgekeerd geldt dat als het langzamer leegloopt, zeg een fishfinder, de AH capaciteit hoger is. Dit is belangrijk omdat veel fabrikanten ervoor hebben gekozen hun batterijen te beoordelen op 100 uur, waardoor ze er veel beter uitzien dan ze in werkelijkheid zijn.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »