Welke elektromotor raad u mij aan? Eerdere adviezen over elektrisch varen

Fluistermotoren, elektrische buitenboordmotoren, accu's, laders en toebehoren zijn best complexe producten. Hier krijgen wij dan ook veel vragen over. De vragen die u heeft over elektrisch varen proberen we zoveel mogelijk te beantwoorden op onze adviespagina's. Op deze pagina staat een groot aantal eerder gestelde vragen met ons bijbehorende advies. Aan de hand hiervan komt u hopelijk verder in uw zoektocht naar een geschikte elektromotor-oplossing. Neem voor aanvullende vragen vrijblijvend contact met ons op.

Elektromotor voor rubberboot. Vereist is een lange vaartijd en redelijke snelheid

Vraag: Ik ben op zoek naar een elektrische motor voor mijn rubberboot van 4 meter lang, 2 meter breed met aluminium vloer en opblaasbare kiel. De boot weegt 72 kg. Ik vaar met maximaal 4 personen. Totaalgewicht zonder motor is dus maximaal 400 kg exclusief motor en accu('s). Ik vaar alleen in zoet water. Ik wil gedurende 6 uur rond de 6 km/u kunnen varen. Meerdere accu's geen bezwaar. Het budget is maximaal 1000 euro. Wat kunt u mij voorstellen voor een complete set met motor, accu('s), accubak, bedrading, zekering en acculader? Antwoord:

 • Als ik uw gegevens even ruim neem heeft u een motor met maximaal 50 á 55 lbs stuwkracht nodig. Hoger is natuurlijk geen probleem, maar teveel zorgt voor onnodige verspilling van accu-capaciteit en zal niet tot hogere prestatie leiden.
 • Een Minn Kota Endura Max is dan een geschikte motor. Hiermee kunt u langere tijd aan een stuk door varen (met een motor uit de Minn Kota Endura C2 serie is dat bijvoorbeeld niet de bedoeling). Ook is deze motor traploos wat zorgt voor extra hoge efficiëntie. Met één accu komt u al een heel eind. Om uw gewenste vaartijd te halen zou ik wel voor een extra 105ah semi-tractie accu gaan. Ik zou de Minn Kota Endura Max 55 dan aanraden met een extra accu. Deze hebben we in een complete set aangeboden. Inclusief extra accu komt u ruim binnen uw budget uit. Mocht het nodig zijn dan kan daar in een later stadium een extra accu aan worden toegevoegd.
 • Het enige wat voor uw budget moeilijker is, is het "tussen de 6 en 8 km/u" kunnen varen. Met een dergelijke motor zult u ongeveer 6km/u en onder goede omstandigheden 7 km/u varen. Dit is echter wel in de hoogste stand, waardoor u moet rekenen op 1,5 uur vaartijd per accu. Vaar je echter iets minder hard dan gaat de vaartijd sterk omhoog.
 • De set wordt compleet geleverd inclusief alle bekabeling een accubak met ingebouwde zekering (circuit-onderbreker), 2x 105Ah semi-tractie accu en een 10A lader.

 

Elektromotor voor stalen sloepje

Wij zoeken voor ons stalen sloepje ook een elektromotor en vroegen ons af welke we ongeveer nodig hebben. Sloep is 4.5m ongeveer en 1.5m op het breedste punt. We zijn op zoek naar een complete set en horen het graag.

Antwoord

Dank voor je mail. Ik geef je hieronder een aantal opties die ik kan aanraden voor gebruik op die boot. Hierbij ga ik er vanuit dat je een aantal uur, maximaal een middag, wilt varen op rustig water.

Optie 1: Torqeedo Travel

Het modernste wat er is op gebied van elektrische buitenboordmotoren. Zeer simpel te bedienen, met geïntegreerde lithium accu. Er is een versie (Travel 1003C) met 1kW vermogen (+/- 3pk) en een duurdere versie met 10% meer vermogen (model Travel 1103C). Het totaalgewicht is 14 of 18 kg. Het is ongeveer het equivalent van een 3 á 4pk benzinemotor. Dit is ruim voldoende om met dit bootje goed vooruit te komen. Je actieradius ligt ergens tussen de 2.5 en de 5 uur, afhankelijk van je vaargedrag. De 1103C is 10% duurder, maar heeft ook 10% meer vermogen én is een stuk stiller dan de 1003C. U kunt het verschil bij ons komen beluisteren.

Prijs: vanaf EUR 2025

(Als je de vaartijd te beperkt vindt kun je er een tweede lithium accu bij kopen. Dan is je vaartijd maximaal 10 uur. Op deze set zit een setkorting.)

Optie 2: ePropulsion Spirit 1.0

Qua prestaties en design vergelijkbaar met de Torqeedo. De kwaliteit is wel wat minder (het product is wat minder lang op de markt, dus er is nog niet zo heel veel over bekend) en de motor is iets zwaarder (+/- 18 kg). Het voordeel van de ePropulsion is wel dat deze stiller is dan de Torqeedo Travel 1003C (niet dan de 1103C) én een stukje goedkoper..

Optie 3: Minn Kota fluistermotor Endura Max 55

Anders dan bovenstaande opties heeft deze fluistermotor van A-merk Minn Kota, geen ingebouwde accu. Er moet dus een externe accu bij. Fluistermotoren werken wat anders dan de elektrische buitenboordmotoren hierboven. Ze hebben wat minder snelheid, maar wel voldoende stuwkracht om goed te varen. Acceleratie gaat trager en de topsnelheid ligt lager (+/- 6 km/u). Het grote voordeel is wel dat ze 100% stil zijn. De actieradius is ongeveer vergelijkbaar met bovenstaande voorbeelden.

Wat betreft de accu heb je ook weer een aantal mogelijkheden:

 • Met loodaccu. Voordeel: goedkoper, nadeel: de accu is 25 kg..
 • met lithium accu. Voordeel: accu is slechts 5kg, nadeel: de accu is duurder

Het verschil in de setprijs ligt rond de 200-300 euro.

Optie 4: Haswing Protruar

Een Haswing Protruar 1 zou kunnen. Kwalitatief wel een mindere motor maar wel een betaalbaar pakket (EUR 549). Is met 660W ook wel een krachtig motortje, en toch maar 1 accu nodig (12 volt). Voor langere vaartijd zou je er een extra accu bij kunnen doen. Een Haswing Protruar 2 is ook een prima motor. Deze werkt wel op 24 volt en heeft hierdoor 2x 12 volt accu nodig (bijv. 2x 105Ah semi-tractie).

Alle bovenstaande opties worden compleet en vaarklaar geleverd (inclusief lader e.d.).

Meer stuwkracht en snelheid nodig op polyester sloep (vervanging Yamaha fluistermotor)

Vraag Crescent sloep waar nu een 40lbs fluistermotor op zit (Yamaha). Is te zwak voor de boot en heeft niet genoeg stuwkracht om een grotere plas over te komen. Ik wil meer acceleratie, meer snelheid en voornamelijk meer kracht om beter de plas over te kunnen komen. Wat wel beviel aan de fluistermotor die ik had was hoe stil deze was. Dat wil ik op mijn nieuwe motor ook. De motor wordt voornamelijk op zoet water gebruikt. We varen meestal een uur of 3 á 4. We kunnen aan de kade laden dus meer accuruimte is geen probleem. Antwoord  U zou simpelweg kunnen gaan voor een fluistermotor met wat meer stuwkracht (lbs) maar het is de vraag of u dan niet na korte tijd weer terugkomt omdat de snelheid tegenvalt. Hieronder een opsomming van enkele mogelijkheden die meer power geven:

Zeer krachtige 24 volt motor, 1200 Watt. Deze zal een stuk meer power geven aan de boot. Dit is de krachtigste motor die we hebben besproken, maar niet degene met de hoogte acceleratie. Los kost de motor 645 euro.
De kleinere variant dan de 1003C die u gezien heeft. Geïntegreerde lithium-accu. Wel wat minder power, maar hogere acceleratie. Prijs 1525 euro.
 
Deze heb ik laten zien. Geïntegreerde accu. Vaartijd tot wel 5 uur en 3 uur op 70% vermogen. Motor die de meeste snelheid zal hebben. Door gps is het zeer nauwkeurig bij te houden hoe lang u nog kunt varen. Topsnelheid ligt volgens Torqeedo 9.2 km/u. Dit hangt natuurlijk sterk af van omstandigheden. Prijs: 2025 euro.
 
De 24 volt versie van de Minn Kota EO is voor u interessant. Deze werkt dus op 24 volt en dus ook op 2 accu's. Minn Kota staat bekend als de meest efficiënte motor. Verder is de behuizing het meest solide én is de motor stiller dan voorgenoemde. Verwacht geen hoge snelheden, wel zal de motor veel meer stuwkracht hebben dan uw huidige motor waardoor u veel gemakkelijker de plas overkomt. Dit is een absolute upgrade van uw huidige motor.
 
Niet de makkelijkste keuze dus. Als u echt wat meer snelheid/power verwacht is de Protruar 2pk of de Torqeedo 1003C de oplossing. Deze zijn stil maar maken wel wat geluid. Bedenk wel dat dit onder water echt een stuk minder is. De Minn Kota EO 1 is een mooie stap omhoog vanaf uw huidige motor. De motor is zeer stil, heel efficiënt, maar heeft op uw boot vermoedelijk wat minder extra snelheid als effect dan bovenstaande motoren.
 

Op zoek naar Fluistermotor met 30 lbs. Geen stroomvoorziening in de buurt. Zonnepaneel?

Vraag:
Ik wil graag een kleine fluistermotor kopen (30lbs is voldoende). In de buurt van mijn ligplaats is geen stroomvoorziening en ik wil niet iedere keer accu's mee naar huis nemen. Is een zonnepaneel voor mij een optie? Zo ja, wat voor een zonnepaneel heb ik nodig om de bijbehorende semi-tractie accu op te laden en onder lading te houden?
 
Antwoord:
 
Allereerst kan ik twee verschillende complete sets aanbevelen: De Minn Kota Endura C2 30 en de Haswing Osapian 30. Beide zijn zeer degelijke motoren. Ze zitten min of meer in dezelfde prijscategorie. Minn Kota is het bekendste merk en heeft de meest stevige behuizing. Voordeel aan de Haswing Osapian 30 is de verstelbare kop (die kan verticaal omhoog en omlaag).
 
Wat betreft het zonnepaneel, het meest geschikt zijn Solbian zonnepanelen. In principe kunnen al deze panelen direct de accu opladen. Let wel, het is een illusie dat zonnepanelen tijdens het varen merkbaar de vaartijd vergroten (tenzij u bereid bent duizenden euro’s daaraan uit te geven en zeer veel ruimte op het dek heeft). Daar laden zonnepanelen helaas een accu veel te langzaam voor op.
 

Welke Minn Kota is het meest geschikt voor een klein stalen sloepje in de Amsterdamse gracht?

Vraag:
Ik heb een kleine zinken sloep van 4m bij 1,6 m waar ik graag een hele middag mee wil kunnen varen in de Amsterdamse grachten. Het hoeft niet zo hard te gaan, maar ik wil wel wendbaar zijn en hier en daar wat gas bij kunnen geven. Verder vroeg ik me af of er een zekering bij zit en hoe dit werkt? Maximale budget ligt rond de 800 euro.
 
Antwoord:
Het bootje zal redelijk zwaar zijn. U wilt wendbaarheid behouden maar hoeft niet per se heel hard te gaan. Verder is langdurige vaartijd van belang. De beste optie van Minn Kota die ik u binnen uw budget kan geven is de Minn Kota Endura Max 55 complete set. Waarschijnlijk is de Endura Max 50 lbs ook voldoende, maar met de 55 lbs zit u iets veiliger en het prijsverschil is niet zo groot. De Endura Max serie staat bekend om zijn grote efficiëntie. Om zeker een hele dag te kunnen varen zou u hier nog een extra 105Ah vaaraccu bij kunnen nemen. Eén grotere accu kan ook, maar heeft als nadeel dat deze niet in de accubak past. Bovendien kunt u met twee accu's er ook eens voor kiezen om met één accu te gaan als u wat korter gaat varen. Dan hoeft u niet zoveel gewicht mee aan boord te tillen.
 

Bootverhuur heeft nieuwe elektrische buitenboordmotoren nodig voor sloepen. Langere vaartijd is belangrijk. Lichte lithium accu's vereist.

Er zijn eigenlijk twee goede batterij-mogelijkheden en er is een goed alternatief.
 
De Protruar 2pk op een Torqeedo lithium accu of op een Rebelcell 24V100 accu. Je komt uit op ongeveer het equivalent van 4x 105Ah loodaccu. Dat is dus een behoorlijke vaartijd.
 
Motor
De Protruar 2pk is los 645 euro
 
Accu
Rebelcell accu is 1979 euro
 
Torqeedo 26-104 accu is 2543 euro
 
De Torqeedo accu is eigenlijk vooral interessant in combinatie met een torqeedo. De accu communiceert dan met de motor. Op een Protruar is dat niet het geval. Ik zou u dan dus aanraden de Rebelcell accu te nemen. Reken hiermee op een vaartijd van tussen de 4 en de 8 uur. Dit hangt natuurlijk erg af van het vaargedrag
 
Lader
Bij de Rebelcell accu kunnen we een bijpassende lader leveren. De standaard acculader is dan 110 euro, de waterdichte snellader is 210 euro.
Het geheel komt dan uit op 645 + 1979 + 110 = 2734 met simpele lader, 2834 met snellere lader.
Hier kan ik als aanbieding voor u 2599 (lader 1) of 2699 euro (lader 2) van maken.
 
Alternatief
Voor een zelfde of betere vaartijd en een wat simpeler geïntegreerd product is de Torqeedo Travel 1103CC wel geschikt. Deze heeft een extra 915Wh accu. Zie voor meer info:
 

Fluistermotor voor polyester boot, varen met mooi weer, 2 tot 5 personen

Vraag:
Het gaat om een polyester bootje zonder opbouw (zie foto's) van ongeveer 4,20 lang. Gewicht weet ik niet precies, ik kon dit niet vinden op een plaatje in de boot helaas. We zitten meestal met 2 tot 5 personen in de de boot. Voornamelijk om door polders te varen. Af en toe een stukje een grotere plas op. Uitsluitend met rustig weer. 
 
Wat zou je me aanbevelen als fluistermotor? Graag twee goede opties met voldoende kracht en onder de 600 euro.
 
Antwoord:
Ik zou u de volgende twee motoren aanraden:
 
- Haswing Osapian D55 complete set met accu, lader er accubak
- Haswing Protruar 1pk complete set met accu, lader en accubak
 
Qua prijs liggen ze dus erg dicht bij elkaar (549 of 569 euro). De Protruar heeft iets meer stuwkracht, de Osapian is wat degelijker uitgevoerd en heeft o.a. een dodemanskoord. Beide zijn geschikt om een kleine polyester boot voort te stuwen en leveren genoeg vaartijd. Prijs/kwaliteit is er goed bij Haswing. Hoewel Minn Kota de beste fluistermotoren levert, vallen deze met uw vereisten buiten het budget.
 

Voorbeeld 7: Zeer compacte fluistermotor voor kleine (2.3 meter) bijboot om naar de kade te komen vanaf jacht, soms op zout water

Vraag:
Ik ben op zoek naar een zeer compacte fluistermotor set waar ik kleine afstanden van jacht naar de kade mee kan afleggen. Het gaat om een Highfield rubberboot van 2.30 meter. Snelheid is niet belangrijk, als het maar vooruit komt. Motor moet een korte schacht hebben en gemakkelijk op te bergen zijn. Ik wil graag een kleinere accu met wat minder gewicht. Ik wil niet meer dan 600 euro uitgeven.
 
Antwoord:
Van belang is dat deze met zo'n klein bootje niet een al te lange schacht heeft én dat de motor (enigszins) beschermd is tegen zout water. In uw situatie zou het gebruik van een kleine en hele lichte lithium accu het beste zijn. Helaas valt dit buiten budget.
 
Ik raad u ten zeerste aan voor een speciale zout water motor te gaan. Haswing geeft wel aan dat hun motoren enigszins tegen brak en zout water kunnen. Zeker weten doet u dat met Minn Kota Riptide motoren.
 
Voor een klein bootje om kleine stukjes mee te varen is het meest geschikt de Minn Kota Riptide Endura SC40. Deze staat hier in onze webshop.
 
Voordeel is dat deze ook een wat kortere staart heeft dan de andere modellen (76cm schacht) en hierdoor wat beter op uw bootje past.
 
Hierbij kan ik u een wat kleinere accu (70Ah ipv 105Ah) aanbieden dan degene die wij normaliter verkopen. De 70Ah accu is in principe voldoende voor kleine stukjes varen en het scheelt weer wat kilo's en ruimte.
 
Verder zit er dan een simpele accubak bij. De kabels van de motor gaan direct aan de motor.
 
Compleet komt u dan uit op 544 euro
 
Optie 2: Haswing Osapian 55 S compleet
Niet 100% geschikt voor zout water, maar mits sporadisch en goed afgespoeld zou het moeten kunnen. Pas wel heel erg op dat er geen butsen of beschadigingen in de motor/schacht ontstaan. Dan kan er gemakkelijk aanslag op de motor komen.
 
Dit is een van de kortste motoren en daarom ook zeer geschikt voor uw boot. Kijk hier voor meer info: 
 
Compleet met eerdergenoemde accu, lader en bak komt u uit op 460 euro.
 

Elektromotoren voor bootverhuur als vervanger van kleine benzinemotoren

Vraag:
Vier elektromotoren voor bootverhuur. Het gaat om aluminium sloepjes van 4.5 meter, 160 kg. Max. 5 personen aan boord dus een maximaal totaal gewicht van 600 kg. Liever iets over capaciteit. Degelijk en goed te gebruiken door leken. 
 
Antwoord:
N.a.v. uw offerte-aanvraag waarin u aangaf op zoek te zijn naar elektrische motoren voor uw bootverhuur heb ik hierbij een aantal opties voor u. Let wel dat dit niet allemaal vervangers zijn voor een 5pk benzinemotor. De stuwkracht is bij allen ruim voldoende, maar qua snelheid zul je bij optie 1, 2 en 3 niet dezelfde snelheden behalen als een 5pk op vol vermogen. Optie 4 en 5 zijn een echte vervanging van een 5pk, maar hebben wel een hoger prijskaartje.

Optie 1: Haswing Protruar 2PK met loodaccu's We hebben een standaard set met 2x 12v 105Ah loodaccu's die in serie moeten worden geschakeld. Klik hier voor alle specificaties van deze motor. Hier zouden we een extra accu pakket van 2 accu's aan toe kunnen voegen en, mocht u nog meer vaartijd willen, eventueel nog 2 accu's. Ik ga er vanuit dat u de accu's zelf weg kunt werken en heb in de prijs dus geen accubakken meegenomen. Er is een vaartest gedaan met de Protruar 2PK met twee 105Ah loodaccu's op een stalen boot van 4 meter. motor: Haswing Protruar 2 pk accu’s: 2x VMF VDC31M accu, 24 volt 105 Ah Verbruik    Snelheid    Vaartijd 9,3  Amp          5,0 km        8 uur 15 Amp            6,5 km         5 uur 22 Amp            7,3 km         3 uur 30 Amp           8,1 km          2 uur 36 Amp           8,5 km          1 uur 40 minuten Met een extra set accu's verdubbelt u dus deze vaartijd, waarmee dat met normaal gebruik voldoende is voor uw doel. Met 4 accu's komt de setprijs uit op 1185 euro incl. lader. Optie 2: Haswing Protruar 2PK met lithium accu Wij adviseren de Protruar 2pk in combinatie met een Rebelcell 24V100 lithium accu. Deze is qua capaciteit te vergelijken met 4x 12v 105Ah loodaccu (zie hierboven). Qua gewicht is deze Rebelcell 24V100 li-ion accu slechts een fractie van de loodaccu's. De accu weegt 16 kg i.t.t. ruim 100kg voor dezelfde capaciteit in loodaccu's. Verder kan deze lithium accu volledig worden ontladen. U hoeft dus niet bang te zijn dat u de accu te ver leegtrekt zoals bij loodaccu's het geval is. Totaalprijs incl. motor, accu en lader met korting: 2650 euro Optie 3: Torqeedo Travel 1003CC (met reserve-accu 915Wh) Dit is de Torqeedo Travel 1003C met een reserve accu, dit noemen we de 1003CC. Qua vaartijd komt u op één accu uit op 6 uur op half vermogen. Door de extra accu zult u de gewenste 10 uur vaarduur met shifts van 3 uur goed halen. De motor is zeer gemakkelijk in gebruik en door middel van de zeer accurate accu-indicator op de motor kunt u precies zien hoe lang u nog kunt varen. Meer info: https://www.elektrische-motoren.nl/product/torqeedo-travel-1003-cc-extra-accu/ Kortingsprijs: 2699 euro. Optie 4: Torqeedo Cruise 2.0 met Zenith accupakket Voor 8 uur vaartijd heeft u 2 Zenith AGM loodaccu's nodig. Nadeel is dat je hiermee 224 kg aan boord hebt. Voordeel is dat je een degelijke vervanger hebt van een 5 pk. De Cruise 2.0 is te vergelijken met een 5 á 6pk benzinemotor. De motor is zeer gemakkelijk in gebruik en er kan weinig aan kapot. Prijs voor totale pakket met motor, accu's en lader: 5950 euro Optie 5: Torqeedo Cruise 2.0 met Torqeedo Power Lithium accu's Dezelfde optie als 4, alleen dan met een aanzienlijk lichtere en betere lithium accu. Voordeel is dat de accu communiceert met de motor waardoor de accu-indicatie heel accuraat is. Voor 8 á 10 uur varen heb je wel 2 van deze lithium accu's nodig. Prijs voor complete pakket: 9100 euro Alle prijzen zijn inclusief btw. Alle sets worden compleet geleverd met alle benodigde bekabeling en toebehoren. Op alle motoren zit 2 jaar garantie. Op de loodaccu's zit 30 maanden garantie, op de genoemde lithium batterij zit 2 jaar garantie.

 

Zodiac Rubberboot met Torqeedo

Naar aanleiding van ons gesprek in de winkel zojuist, stuur ik u hierbij nog een overzicht van de mogelijkheden en kosten. Zoals besproken wilt u het liefste een airdeck (kleiner, makkelijker in elkaar, lichter) en een boot van +/- 3 meter. Voor uw doel is dit een goede keuze.
Als u op zoek bent naar een kwaliteitsboot- en motor waar u vele jaren plezier van zult hebben, dan kan ik de volgende sets aanraden: 
 
Zodiac Cadet 310 Airdeck + Torqeedo Travel 1003C elektrische buitenboordmotor
Totaal met setkorting: EUR 3300
 
Zodiac Cadet 310 Airdeck + Torqeedo Travel 1003CC (+extra accu)
Totaal met setkorting en korting op accu: EUR 3999
 
Alternatief: 
Talamex Highline Airdeck + Torqeedo Travel 1003C
Totaal met setkorting: EUR 3050
 
De Talamex boot is een van de betere rubberboten op de markt, maar heeft niet de bewezen kwaliteit van Zodiac.
 
Mogelijke accessoires
 
De boot met motor worden compleet en vaarklaar geleverd. Als u geïnteresseerd bent in uitbreidingen kunnen we u het volgende aanbieden:
 
- Draagtassenset Torqeedo
- Reserve-onderdelen set Torqeedo
- Reserveschroef Torqeedo
- Banktas rubberboot
- Toplicht voor rubberboot op batterij (om 's avonds / in schemering te varen)
- 2-componenten plakset
- Buitenboordmotorslot gekeurd
 
Hopelijk heb ik u hiermee wat meer overzicht gegeven. Laat het vooral weten als u nog vragen heeft of u toch nog een andere optie wilt bespreken.
 

Waterdichte elektromotor

Ik ben op zoek naar een elektrische buitenboordmotor voor een bootje wat snel omslaat. Graag wil ik een elektrische motor plaatsen op mijn open zeilboot. Het gaat om een Flying Junior, 4 meter, 95 kg.

Op basis van de voorbeeld situaties vind ik onder andere de "Haswing Protruar 1 pk met 105 Ah accu". Hoe werkt het met dit soort motoren en accus op een open zeilboot?

Ik heb een klein luik in het vooronder, daar kan ik de accu inzetten. Maar verder is het een natte boel op zo'n klein open bootje. Op de foto's zie ik dat de meeste motoren open accu klemmen hebben. Hoe vocht bestendig is dit?

Omslaan is een risico met een klein snel bootje als dit. Dit lijkt me niet goed voor de accu. Is de accu bestand tegen kortsluiting? De accu zal wellicht leeg raken, en het zal niet goed voor de levensduur zijn, maar ik wil geen brand in het vooronder mocht de boot omslaan.

Verder lijkt me een elektrische motor een stuk beter dan een 2 takt benzine motor. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar het lijkt me genieten om zo stil op de motor te varen. De Torqueedo lijkt me het meest praktisch omdat het een alles-in-een behuizing is, maar helaas buiten budget.

Antwoord

Als het echt zo vochtig is op die boot zou ik een dergelijke set met loodaccu niet aanraden. Zeker als de boot makkelijk omslaat, is dit niet handig. Accu’s moeten rechtop staan (beetje schuin kan geen kwaad, maar een omslaande boot is geen optie. Dan blijf je accu's vervangen. De meeste lithium accu's zijn ook niet geschikt. Alleen een Torqeedo Travel 503, 1003(C) of 1103C of de ePropulsion Spirit 1.0 zijn echt waterdicht.

Fluistermotor voor paar uur varen op Gardameer met rubberboot van 2.70 meter

Geachte lezer, Ik heb een zodiac rubberboot van 2.70 meter. Hier zou ik graag een advies voor willen hebben wat voor set (elektrisch) ik hiervoor nodig heb. Er zitten twee personen in en wordt gebruikt op het Gardameer. Wel een paar uur kunnen varen.

Antwoord

Welke set het meest geschikt is hangt af van de wensen die u heeft. Als u op zoek bent naar een vervanger van een 4pk buitenboordmotor (qua snelheid en kracht) zou ik een Torqeedo Travel aanraden. Deze geeft goede snelheid (+/- 9 km/u) en heeft een goede vaartijd (5 uur op rustige vaart, 2.5 uur op 70%). Er zijn de Travel 1003C (iets goedkoper, iets meer lawaai) en de Travel 1103C (iets meer kracht, iets duurder en helemaal stil. Een Torqeedo Travel motor gaat vanaf EUR 1500.

Mocht u een goede fluistermotor willen waar u lekker rustig en stil meer kunt varen en u heeft minder snelheid nodig (max 6 km/u), maar wel voldoende kracht om over het meer te varen onder goede omstandigheden, dan raad ik u de Minn Kota Endura Max serie aan. Dit is een traploze fluistermotor die extreem efficiënt is en heel wat jaren mee gaat. Wij verkopen deze in sets met bak, lader en accu (lithium of lood). Ik zou een Minn Kota Endura Max 45 of 50 aanraden. Bekijk hier alle Minn Kota modellen.

Mocht u meer advies willen, aarzel dan niet om contact op te nemen. Dit kan ook telefonisch op 0172255333.

Elektrische buitenboordmotor voor begeleidingsboot zeilschool

Voor een watersportvereniging ben ik op zoek naar een alternatief voor de dure, stinkende, lawaaierige buitenboordmotor voor het begeleiden van onze startende zeiljeugd. Voor het begeleiden van de meer gevorderde zeilers denk ik dat een elektromotor geen optie is. Kunt u mij een advies geven.

Tijdens onze zeillessen zijn we vaak per dag 2 x 2,5 uur op het water. De plas waarop wordt gevaren is redelijk groot. We zeilen tot ongeveer windkracht vijf en moeten dan dus wel door redelijke golven kunnen varen, soms met een sleep van 4 kleine zeilbootjes (Optimisten) erachter. We varen met een rib van ongeveer 4 meter. (deze moet nog worden aangeschaft) Kunt u mij een advies geven of er een geschikte elektromotor is hiervoor? Eventueel met een extra accu pack zodat we wel wat langer door kunnen varen.

Antwoord

Aangezien je in een sleep moet kunnen varen en met windkracht 5 over het een grote plas raden wij de Torqeedo Cruise 4.0 aan:

Deze motor komt altijd met een accupakket op maat dus daarmee is veel mogelijk. De accupakketten staan onderaan de productpagina van de Cruise 4.0.

Als de accu’s aan boord kunnen blijven raad ik Zenith AGM accu’s aan. Aangezien je meestal met de RIB zal varen met normale omstandigheden denk ik dat je meestal rond 1 kW vaart. Ik denk dat je met 4x de 160Ah/12V Zenith redelijk ver moet kunnen komen (+/- €3250,- inclusief lader). Eventueel zou je andere ook 8x 224Ah/6V (+/- €3250,- inclusief lader) kunnen nemen dan zit je heel ruim.

Als de accu’s van boord moeten worden genomen dan zijn Lithium accu’s aan te raden en dan zou de 2x de Torqeedo 24-3500 een oplossing bieden.

Welke fluistermotor? Minn Kota Endura Max of Haswing Osapian

Ik ben op zoek naar een elektrische buitenboordmotor voor mijn nieuwe bootje. Het is een polyester sloep van 3.6m lang en 1.6m breed. We willen er graag mee door de grachten varen en af en toe een uitstapje met een paar vrienden (dus 4 man in totaal) naar het meer (6 km verderop). Dankzij uw erg handige website hebben we kunnen uitvogelen dat we waarschijnlijk met 55 lbs voldoende kracht zullen hebben. Nu twijfelen we tussen de Minn Kota Endura Max 55lbs en de Haswing Osapian 55lbs. Door de lagere prijs van de Osapian zouden we daar twee accu's bij kunnen kopen terwijl dat bij de Endura buiten budget valt. Is het energiegebruik van de Endura echt substantieel efficienter dan de Osapian? En waar zit verder het verschil in kwaliteit in? Ook in stuwkracht? Welke zou u aanraden?

Antwoord

De Minn Kota Endura Max 55 is een betere motor dan de Haswing Osapian 55. Minn Kota is een A-product, Haswing meer een goede B-motor van Chinese makelij. Minn Kota is eigenlijk de enige echt goede fluistermotor op de markt. De resterende merken zijn soms redelijk goed en vaker heel matig. De Osapian 55 is in zijn klasse een goede motor, maar legt het wat betreft vaarduur duidelijk af tegen de Endura Max 55. Wel zul je met een Osapian 55 met twee accu's vermoedelijk langer kunnen varen dan met de Minn Kota Endura Max 55 met één accu. Let er wel op dat je vervolgens 2 loodaccu's van 26kg per stuk mee moet nemen. Een lithium accu is geen optie voor een Haswing Osapian, maar wel voor een Endura Max.

Als een vaarduur van een uur of 4/5 gewenst is en u niet continu volgas vaart zou de Endura Max met één accu al goed moeten voldoen.

De stuwkracht is op papier hetzelfde en ik heb geen aanwijzing dat hier in de praktijk verschil is.

Misschien wel het grootste verschil tussen de twee motoren is dat de Haswing Osapian 55 een standenschakelaar heeft (5 standen vooruit en 3 achteruit). Mede hierdoor is deze motor minder geschikt voor continu varen, maar meer voor vissers e.d. De motor is hierdoor ook behoorlijk minder efficiënt dan de Minn Kota Endura Max. Die laatste is namelijk traploos geschakeld, waardoor je niet gebonden bent aan die 5 versnellingen. Dat vaart prettiger en zuiniger.

Een onderscheidende feature van de Haswing Osapian fluistermotor is de verticaal verstelbare kop. Bij de Minn Kota fluistermotoren zit deze kop vast.

Fluistermotor op afstandsbediening

Ik heb een vraagje. Ik ben in het bezit van een minnkota endura max 40lbs uit 2015 en vraag mij af of het mogelijk is om deze aan een afstandsbediening te koppelen? Zo ja, wat zijn dan ongeveer de kosten hiervoor?

Als een afstandsbediening niet mogelijk is, zou het dan mogelijk zijn om de bediening van de motor los te koppelen van de kop en in een apart kastje onder te brengen zodat ik de motor, die achter mij zit, kan bedienen zonder mij om te hoeven draaien? Zo ja, dan ook graag ongeveer de kosten hiervoor.

Antwoord

Deze vraag krijgen we vaker maar helaas zijn hier geen standaard mogelijkheden voor. Wat eventueel een oplossing kan zijn is een simpele stuurverlenger: https://www.boot4.nl/minn-kota-mka-43-stuurverlenger.html

Elektromotor voor vlot om een dag +/- 5 km/u te varen

Ik heb een vlot van 3,1 bij 2,8 meter. Gewicht 600 kg diepgang is 12 centimeter. Er zit een motorplank op met een spiegelhoogte van 26 cm. Ik wil graag varen met 4 personen. Welke fluistermotor of boegmotor ( kan ook omgekeerd varen) is het meest geschikt als ik gemiddeld vijf km per uur wil varen. Vaartijd of 2-9 uur.

Antwoord:

In uw geval is er een aantal opties:

 • Allereerst zou ik de Minn Kota EO aanraden. Onder de fluistermotoren eigenlijk de enige die geschikt is om zo'n lange tijd te draaien op één accu. Dit is een zeer efficiënte fluistermotor met een van de meest stevige behuizingen.
 • U zou een ‘standaard’ fluistermotor kunnen aanschaffen met een extra accu. Halverwege sluit u de motor aan op de nieuwe accu. Een Minn Kota Endura Max 55 zou de voorkeur hebben.
 • Een derde optie is kleine elektrische buitenboordmotor. Bijvoorbeeld een Torqeedo Travel. Om de vaartijd te garanderen zou ik wel een extra accu aanschaffen. Voor wat extra kracht raden wij de Torqeedo Travel 1003C aan. Hiervoor hebben wij een setproduct genaamd de Torqeedo Travel 1003CC: https://www.boot4.nl/torqeedo-travel-1003-cc-met-extra-accu.html

Haswing Protruar 1pk geschikt voor zeilboot?

Ik ben op zoek naar een lichte maar toch sterke elektrische BBM om op het roer van mijn zeilboot te monteren. Ik wil hiermee de manoeuvreerbaarheid van de boot vergroten, ik lig in een erg krappe box en het is bijna onmogelijk om de boot recht voor de box te manoeuvreren op de Yamaha 8pk die stuurboord in een bun zit en ook nog eens een rechtsdraaiende schroef heeft. Het gaat dus om ongeveer maximaal 10 minuten manoeuvreren in de haven en dan nog eens 10 minuten manoeuvreren bij terugkomst. De motor wordt niet de primaire voortstuwing maar de elektromotor zou de boot wel zelfstandig van zijn plek moeten kunnen krijgen en ook kunnen afremmen of stoppen. Mijn boot is een Jeanneau van 23 voet van ongeveer 1300 kg. Ik wil hiervoor per sé een 12 volt motor gebruiken en mijn oog is gevallen op de Haswing Protruar 1pk. Zou deze sterk genoeg zijn om deze taak te vervullen? Door de aanduiding in PK is hij helaas moeilijk met andere motoren te vergelijken. Is hij sterker dan een 55 lbs fluistermotor? Bestaat er voor de Haswing Protruar misschien ook zoiets als een werkschroef of High Thrust schroef?

Hij komt dus achterop mijn roer te zitten en elke kilo is meegenomen. Ik wil de motor uit het water kunnen halen tijdens het varen en de motor komt aan het roer en in de buurt van het zwemtrappetje. Misschien een hele domme vraag, maar heeft de motor ook een aan- en uit-schakelaar? Zodat de motor nooit per ongeluk aan kan gaan als er iemand op het zwemtrappetje zit? Of kan ik daar de circuit – breaker voor gebruiken? Hoeveel amp moet deze zijn voor deze motor?

Wordt de motor standaard met een plug / stekker, accuklemmen, of m10 ringetjes geleverd en hoeveel snoer zit er dan aan? Ik heb 4 m nodig (in totaal). Als laatste wil ik graag nog heel zeker weten dat ik de gashendel recht omhoog kan laten wijzen, anders zal hij niet achter mijn roer passen.

Antwoord

De protruar 1.0 lijkt mij een mooie optie voor wat je wil. Zeker omdat het een lichte motor is met toch behoorlijk wat kracht. Mijn inschatting is dat de boot vooruit komt in beschut water. Dat wil zeggen dat je de box in en uit moet kunnen varen maar op de plas zeker zal moeten overschakelen op de verbrandingsmotor. Zoals aangegeven in de specificaties heeft de Protruar 1.0 60 lbs stuwkracht. Die aanduiding van “1PK” is inderdaad verwarrend. Op dit moment bestaat er geen andere officiële Haswing schroef die u op deze motor kunt gebruiken. Er zijn wel andere merken die oplossingen bieden, zoals de Kipawa schroef.

Wat betreft de aan/uit-schakelaar: Het mooiste en makkelijkst is een circuit breaker tussen motor en accu te zetten: https://www.boot4.nl/minn-kota-mkr-19-circuit-breaker-60a.html

Wij kunnen de kabel voor u verlengen of materiaal leveren dat u het zelf doet. Als u dan hier bent geven wij uiteraard ook uitleg over hoe u dat kunt doen en hoe u de Circuit breaker ertussen kan plaatsen. Dat is allemaal erg makkelijk.

Elektrische motor voor een vlot

Wij zoeken serieus en deskundig advies voor een elektrische motor van goede kwaliteit voor een vlot. Hoe bepalen wij welke motor voor ons geschikt is? Borstelloos of niet.

Het geheel mag niet te zwaar worden (motor max 12 kg en accu max 12 kg), accu liefst in een gesloten accubak met aansluitpunten en laadindicatie.

Informatie vlot:

- een rechthoekig vlot van 4 x 2,5 meter : zie afbeelding onderaan.

- er moet ongeveer 1-2 uur mee gevaren kunnen worden.

- hij moet op de achterwand kunnen worden gemonteerd.

- vrije hoogte tussen water en vlotbodem is ongeveer 30-40 cm

- de steel van de motor moet dus wel redelijk lang zijn.

- het totaalgewicht van vlot en 4 personen is tussen 600 en 750 kg

- het vlot heeft aan de voorzijde twee rechthoekige drijvers van 60 x 60 cm (bxh), dus niet een echt gestroomlijnde voorkant.

- de vaarsnelheid hoeft niet erg hoog te zijn, het vlot kan technisch maar ± 7 km/uur.

Hoe kan je overigens het echte vermogen vergelijken (en de vaartijd) tussen bijvoorbeeld een Torqeedo en een Minn Kota fluistermotor?

Bij Torqeedo geeft een accu bijvoorbeeld aan 320 Wh en bij een Minn Kota Endura zien wij een getal van 50 Ah en 105 Ah (vergelijking met lood).

55 lbs (Endura) = 1 pk

Torqueedo 503 geeft aan: ± 1,5 pk

Volgens mijn gewichtsberekening zou 1,5 pk voldoende moeten zijn, maar dit terzijde.

Tenslotte vertelde iemand mij dat de Torqueedo toch een redelijk (zoemend) geluid produceert door zijn technische ontwerp. Maar wel borstelloos.

Hoe zit het daarmee?

Graag uw deskundig advies voor motor en accu en of het door u gekozen merk echt goed is.

Antwoord:

Allereerst over de accu. Aangezien de accu maar 12kg mag wegen en je toch graag 2 uur wilt kunnen varen, kom je uit bij een lithium accu. De enige motor die je met zekerheid goed kan varen met een lithium accu is de Minn Kota endura max. Veel andere motoren kunnen de hogere spanning die een lithium accu levert niet goed aan. De Minn Kota endura Max is motor technisch gezien de beste motor die nu op de markt is, in dit segment. Aangezien je met dit vlot denk ik het beste een langstaart model kan nemen, heb je de de 55LBS nodig. Deze heeft een uitvoering waarbij de staartlengte 107cm is. Mocht dit niet noodzakelijk zijn dan zou een 45, of 50 LBS waarschijnlijk ook voldoende zijn. Een beetje "overpower” kan echter nooit kwaad.

We hebben de complete set online staan zonder de accubak die je bedoelt, maar met een andere accubak icm een circuit breaker. De accubak met de accu-indicatie is niet geschikt voor lithium (dan geeft hij altijd 100% aan) maar op de lithium accu zit een schermpje met de indicatie. De motor is echter wel iets zwaarder dan de gewenste 12kg, namelijk 16kg.

De set: https://www.boot4.nl/minn-kota-endura-max-50-lithium-set.html

Een andere optie is de Minn Kota endura c2 55LBS. Die set kan echter alleen maar met een loodaccu. Je hebt dan een iets lichtere motor, maar wel met een zware accu en en met de accubak zoals je die omschrijft:

https://www.boot4.nl/minn-kota-endura-55-lbs-complete-set.html

Een laatste optie is een Torqeedo Travel langstaart. Deze motor is in het geheel erg licht omdat hij een ingebouwde lithium accu heeft. Daarnaast kan je deze motor in delen uit elkaar halen waardoor hij nog makkelijker te vervoeren is:

https://www.boot4.nl/torqeedo-travel-1003c-elektrische-buitenboordmotor.html

Met de twee genoemde Minn Kota motoren vaar je waarschijnlijk net onder je rompsnelheid (5-6 km/h) terwijl je met de Torqeedo makkelijk je rompsnelheid moet kunnen halen (7 km/h).

De Torqeedo maakt inderdaad iets meer geluid in vergelijking met de andere fluistermotoren die op de site staan, maar stukken minder dan een benzinemotor. Je bent welkom bij ons in de winkel om te kijken naar de verschillende motoren en om ze meteen te horen.

De Max 55 kunnen we ook leveren met de andere accubak ipv de kleine bak met de circuit breaker.

Over de borstelloze motor: ik snap het advies dat andere mensen je hebben gegeven maar het gaat niet op in 100% van de gevallen. Over het algemeen zijn borstelloze motoren energie-zuiniger en vergen ze minder onderhoud. Dit gaat alleen niet op voor alle motoren. Zo hebben Minn Kota motoren wel koolborstels, maar zijn het samen met Torqeedo de meest efficiënte motoren die nu op de markt zijn. Daarnaast gebeurt het bijna nooit dat bij een Minn Kota de koolborstel vervangen moeten worden. Oftewel, in algemene zin kan je niet zeggen of koolborstels, of koolborstelloos beter is.

Over de vergelijking van het vermogen. Je geeft 320 Wh aan bij de Torqeedo, oftewel 320 Wattuur. Dat is de grote van de accu, het vermogen wordt gemeten in watt. Ter vergelijking

Torqeedo Travel 503

- Vermogen van de motor: 503 Watt

- Capaciteit van de accu: 320 Wattuur

Endura max 55LBS

- Vermogen: 600 Watt (12V x 50A)

- Capaciteit van de accu (12V50 reblcell): 600 Wattuur (wederom 12x50)

Vermogen is echter een maat voor energieverbruik. Torqeedo motoren zijn iets efficiënter en zullen dus op een gelijk vermogen, de boot beter vooruit kunnen stuwen.

Elektrische motor om zeilboot haven in en uit te varen

Ik heb een zeilboot (Valk, 6-7 m) en zoek daar een elektrische motor voor. Ik heb nu een 4 pk benzine 4 takt motor. De motor is alleen maar nodig voor het in en uit de haven varen en om thuis te komen als het weer tegen zit. In 1 jaar gebruik ik nog geen 10 L benzine.

Antwoord

Ideaal voor dit doel is de Torqeedo Travel 1003C. Ingebouwde lithium accu, heel licht, maar wel veel kracht. Bovendien is met ingebouwde gps te zien hoe lang u nog kunt varen etc. Deze motor heeft wel een prijskaartje: https://www.boot4.nl/torqeedo-travel-1003c-elektrische-buitenboordmotor.html

De Travel 1003C is kwalitatief een topmotor. Het enige nadeel is voor sommige klanten het hoge geluid wat de motor vooral op hoge toeren produceert. Mede hierdoor is in 2019 de Torqeedo Travel 1103C ontwikkeld. Deze heeft nog iets meer power en is volledig stil. https://www.boot4.nl/torqeedo-travel-1103c-elektrische-buitenboordmotor.html

Een alternatief is een redelijk krachtige fluistermotor. Mijn advies is een Minn Kota Endura Max 55: https://www.boot4.nl/minn-kota-endura-max-55-complete-set.html

Deze is ook verkrijgbaar, tegen een meerprijs, met een lithium accu ipv een loodaccu: https://www.boot4.nl/minn-kota-endura-max-55-set-rebelcell-12v70.html

Lichte fluistermotor voor Canadese kano

Op onze Canadeze kano van 4.30 meter (Sportspal 14 Ft. Tandem) hebben wij een Rhino Cobold 18 lbs fluistermotor. Deze is voor stilstaand water goed maar zodra het wat gaat waaien is die niet krachtig genoeg en we willen daarom een andere kopen. Wat raadt u aan?

Antwoord

Voor een lichte Canadese kano is niet heel veel vermogen nodig. Met de huidige motor (18lbs) is het inderdaad niet verwonderlijk dat u kracht tekort komt. Ik zou u een 30 tot max. 40 lbs fluistermotor aanraden. De Minn Kota Endura C2 30 of de 34 variant zijn allebei goede opties. Het voordeel aan de Endura C2 30 is dat deze een kortere schacht heeft dan standaard (76 cm i.p.v. 91 cm). Dat kan op een kano wel praktisch zijn. Een Endura C2 34 iets meer kracht dan de 30 voor een heel klein bedrag extra. Als het gewicht laag moet blijven zou u hier eventueel een lithium accu bij kunnen doen. Denk aan een Rebelcell 12v50.

Welke fluistermotor voor polyester bootje 2.5 meter

We hebben een polyester bootje gekocht (Sunrise 250) gewicht zal ongeveer op 75kg uitkomen. We zullen er maximaal met twee volwassen en een kind in varen en dan voornamelijk op niet sterk stromende sloten/beekjes. in de toekomst willen we waarschijnlijk wel op wat grotere plassen gaan varen of in de Biesbosch. Ik heb zelf gekeken naar de:

 • Minn Kota Endura 40 lbs C2 Fluistermotor
 • Minn Kota Endura Max 40 Fluistermotor
 • Rhino VX 54 Fluistermotor

Wat is jullie advies kijkend naar prijs kwaliteit, of zijn er meerdere factoren van belang om een goede keus te maken? Zullen we een zwaardere of juist lichtere motor nodig hebben? Of is er een andere motor waar jullie aan denken? We zullen een complete set (accu, lader, accubak) nodig hebben. ook hier de vraag: Talamex of Minn kota?

Antwoord

Een 40 LBS motor zal volstaan voor het bootje dat je ons stuurde. Als je op grotere plassen wilt varen hangt er heel erg af hoe groot en met welke weersomstandigheden. Wellicht dat een iets sterkere motor dan wel fijn is, om wat overcapaciteit te hebben. Op welke plassen vaar je? En wil je ook met harde wind varen?

De mooiste en meest energiezuinige motor die toch nog betaalbaar is, is de Minn Kota Endura Max. Zowel Rhino als Minn Kota motoren zijn een stuk beter dan de Talamex motoren. De accubak van Minn Kota is echter identiek aan die van Talamex.

Wij raden dus de Minn Kota Endura Max 40 complete set of (ingeval van varen op grote plas en met sterkere stroming) de Endura Max 50 set.

Lichte fluistermotor set voor portaboot

Vragen: Ik heb een opvouwbare porta-boot. Eigen gewicht 40 kg. Normale belasting 2 personen stel 160 kg.

1). Ik wil zo licht mogelijk varen omdat ik alles vanuit huis naar de waterkant breng, dit houdt in dat de accu stel max. 18 kg. mag wegen.

2) Snelheid is niet zo belangrijk wel lang kunnen varen, stel max. 6 uur met b.v. twee accu's.?

3) Heb op jullie site gelezen dat 48 lbs ca. 2 pk zou zijn. Moet voldoende zijn voor mijn doel.

Vraag: Wat voor een set zouden jullie aanraden en.. met welke prijs moet ik rekening houden.

Antwoord

Als het echt heel licht moet zijn dan raden wij een Rebelcell lithium accu aan. De volgende set zou erg geschikt zijn: Klik hier voor deze set

Eventueel kan daar een extra Rebelcell accu bij: Klik hier voor de Rebelcell 12v50.

Krachtige elektrische buitenboordmotor voor polyester consoleboot

Ik ben op zoek naar een elektromotor met accupakket. Welke motor met accupakket sluit het beste aan bij deze boot? De bedoeling is om een goede snelheid te hebben, i.i.g. boven de 10 km/u. Vaartijd zal maximaal 2 uur bedragen waarvan max. 30 minuten op hoge snelheid. Het gewicht van de boot bedraagt 360 kg en de boot is geschikt voor maximaal 6 personen. Ik wil met het stuur in de boot de motor kunnen besturen.

Antwoord

De Torqeedo Cruise 2.0RL lijkt de beste optie. Een accupakket kan daarbij om maat worden samengesteld indien de accu’s aan boord kunnen blijven. Als de accu’s van boord moeten worden gehaald dan is de lithium accu van Torqeedo zelf de beste optie, alleen is dat een stuk prijziger dan loodaccu's. In principe zijn er een stuk hogere snelheden te bereiken met elektrische motoren. Met een cruise 2.0 op de boot die jij liet zijn zal je tussen de 8 en de 12 km/h kunnen varen. Als je meer vermogen nodig hebt zul je naar een Torqeedo Cruise 4.0 of 10.0 gaan.

Klik hier voor alle Cruise motoren en pakketten.

Fluistermotor voor valk / 16m2

Heeft u ervaring met de verkoop van fluistermotoren achter een valk cq 16m2 zeilboot? Gebruik is voornamelijk korte afstanden om haven in en uit te varen. Rekening houdend met e.v.t. tegenwind zou 45lbs mijn inziens genoeg moeten zijn. Wat is uw advies?

Antwoord

Voor een valk of een 16M2 zou ik een zwaardere motor dan een 45LBS adviseren. Dit is grotendeels ook afhankelijk waar u vaart en wat u ermee verwacht. Wilt u met windkracht 4/5 tegen de wind in kunnen varen, of wordt er alleen de haven in en uitgevaren? En hoeveel golven zijn er op de plas waar wordt gevaren? Klik hier om een artikel te lezen over stuwkracht en fluistermotoren.

In ieder geval zou ik voor een 16M2 een 50 of 55LBS motor aanraden. Dat is perfect voor de haven in en uitvaren en daarmee kan ook goed over de plas worden gevaren, mits geen zwaar weer is. Een Minn Kota Endura Max 55 of een Minn Kota Endura C2 55 zijn zeer geschikte motoren.

Elektrische motor op grachtenboot

Van een vriend heb ik een stalen bootje van ongeveer 4 meter gekregen. Er zit een oude tweetakt motor van 6 pk op, maar dat ding is aan vervanging toe. Ik vraag me af of het interessant is om er een elektrische motor op te zetten. Ik gebruik het bootje om in de grachten van Amsterdam en omstreken te recreëren, meestal met een man of 4. Kunt mij advies geven over het type elektrische motor dat geschikt zou zijn en wat dat zoiets kost?

Antwoord

Om maar even te beginnen met de meeste ideale motor: de beste elektrische vervanging van een kleine benzinemotor is een Torqeedo Travel . Deze heeft een geïntegreerde lithium accu en de hele motor weegt alles inclusief nog geen 15kg. Wel is de motor wat duurder.

Het alternatief is een fluistermotor. Dit zijn vrij lichte motoren waar een externe accu op moet. Wij verkopen veelal complete sets met motor, lader, accu en accubak. Met deze boot zou ik u de Minn Kota Endura Max 55 aanraden. Deze heeft voldoende stuwkracht om de boot goed vooruit te krijgen. Bovendien is de Minn Kota Endura Max serie extreem efficiënt waardoor u veel vaartijd uit uw accu krijgt. Een meer budget-motor is ook mogelijk, maar het prijsverschil is beperkt en de kans dat de motor het snel begeeft is aanwezig. Minn Kota is wat dat betreft de beste fluistermotor die er is.

Verwacht van de Minn Kota (en van eigenlijk geen enkele fluistermotor) grote snelheid. De boot komt goed vooruit maar sneller dan 6 km/u zal het niet gaan. Wel zult u muisstil varen.

De eerder genoemde Torqeedo heeft wel wat meer snelheid en acceleratie, maar maakt wel ietsje meer geluid en heeft een ander prijskaartje.

Met de Minn Kota Endura Max kun je op een rustig gangetje behoorlijk lang varen. Het maximale verbruik is 50A. Dan ben je dus vrij snel door je accu heen (1-2 uur). Dat is als je continu volgas vaart. Echter, als u op een rustig gangetje vaart gaat de vaartijd enorm omhoog. Stel dat u wat meer vaart wilt, dan dient u bijvoorbeeld op 70% ipv 100% te varen. Dat scheelt in snelheid minimaal en is veel efficiënter. Als je voor de rest half gas vaart en hier en daar een stukje harder of zachter dan red je een uur of 4 á 5 goed. Iedereen vaart weer net op een andere wijze waardoor dit bij iedereen net verschillend is. Mijn advies zou zijn om het eerst met één accu te proberen. We zien vaak dat klanten in de praktijk ook minder lang daadwerkelijk varen dan dat ze denken te gaan doen (je hebt in ieder geval de motor niet continu draaien). In een later stadium zou dan altijd nog een tweede accu kunnen worden aangeschaft. Een tweede loodaccu is 135 euro.

Kom gerust langs bij ons op locatie. Daar lichten we alles graag toe. Ik heb een goed idee van het bootje. Erg ingewikkeld is het niet. Schachtlengte is hier ook geen issue.

Elektrische motor om boot van 1400kg 250 meter te verplaatsen

Klantvraag: ik zoek een electromotor om van en naar de kant te varen. De boot weegt 1400kg en de afstand is slechts 250 meter

Antwoord

Feitelijk heb je een krachtige motor nodig, maar vaartijd is minder belangrijk. Ik ga er hierbij wel vanuit dat je ergens kunt laden en de boot niet continu heen en weer wordt gevaren.

Hierbij een paar opties:

- Haswing Protruar 2.0 set. Complete set met twee loodaccu's (2x 12V in serie). Haswing is een van de betere Chinese producenter. De 2.0 werk op 24 volt en heeft voldoende kracht om de boot onder normale omstandigheden van en naar de kade te varen.

- Rhino BLX 70 set. Deze set is handig als u liever maar één accu aan boord heeft. Iets minder kracht dan de voorgaande set, maar met bijna 800W op 12 volt een unieke motor. De motor heeft ook een  "Sport Modus" waarmee je even extra gas kunt geven.

- Talamex TM66 set. De echte budget-set. Weinig geld voor relatief veel motor. Op 12 volt een van de sterkere motoren. 

- Torqeedo Travel 1003C. De duurdere motor, maar wel met ingebouwde lithium accu (totaalgewicht van motor en accu slechts 15kg). Verder met 1kW de krachtigste motor.

Fluistermotor voor Volksboot

Ik ben op zoek naar een elektrische buitenboord motor (complete set) voor ons polyester zeilbootje (Volksboot) van 4.80 m lang en 1.70 meter breed. Het gewicht is ongeveer 200 kg. We zeilen er met maximaal 3 volwassenen mee. We willen de motor gebruiken om de haven uit te komen en thuis te komen bij windstilte. Daarbij willen we wel vooruitkomen, dus een beetje snelheid is gewenst.

Nu zag ik onderstaande motor met toebehoren op uw site: Haswing Protruar 1 pk met 105 Ah accu, accubak en lader €549.00. Kunt u mij aangeven of deze motor voldoet aan onze wensen of heeft  u een ander advies? Stel dat ik toch wat meer vermogen wil en een topsnelheid van rond de 8 km/h wil behalen. Welke motor en accu (set) adviseer je dan? En wat is de prijs hiervoor?

Antwoord

Voor een volksboot is een Haswing Protruar 1.0 een prima keuze om mee te varen. Je zal er niet met te zwaar weer mee moeten proberen tegen de wind in te komen maar de haven in en uit en bij windstilte is het keurig. De topsnelheid zal ongeveer 5-7 kmh zijn. Om die snelheid van 8 km/u te behalen is het meest geschikt een Torqeedo Travel 1003C of 1103C.

Een alternatief kan zijn de Haswing Protruar 2.0 of 4.0. Deze hebben wel behoorlijk meer vermogen. Of u daadwerkelijk die snelheid haalt is niet met 100% zekerheid te zeggen. Dit zijn wel 24 volts motoren waar dus 2x 12V accu's in serie moeten worden geschakeld.

Verzoek informatie elektrische buitenboordmotor voor zeilboot

Hierbij het verzoek om meer informatie te ontvangen over de mogelijkheden die er zijn om een elektrische motor aan te schaffen voor onze zeilboot. Het is een felucca kornati 606 en er moet een nieuwe motor op (de oude 4 pk Mercury is eraf gestolen afgelopen winter). Ik ben me aan het oriënteren of een elektrische motor een alternatief zou kunnen zijn voor een tweedehands benzinemotor. De boot weegt volgens de test circa 1000 kg. Als ik het goed begrijp dan zijn verder de volgende specificaties relevant:

 • Geschikt voor zout water
 • Circa 55 LBS, 12 Volt fluistermotor
 • Langstaart
 • Lithium accu ivm schuin varen onder zeil
 • Vooral bedoeld om de haven mee in en uit te varen, maar bv ook incidenteel voor langere stukken motoren bij windstilte

Graag ontvang ik een overzicht van een aantal mogelijke opties, liefst een aantal aanbiedingen voor een totaalpakket van max. 1000 euro maar uiteraard liever daaronder. Ik ben ook benieuwd of zo’n elektrische motor gemakkelijk van de boot te halen is zodat deze eraf kan als de boot langere tijd niet wordt gebruikt. En vanuit dezelfde gedachte: wat de accu’s wegen en of die gemakkelijk mee te nemen zijn.

Antwoord

Een belangrijke factor in de prijs is de lithium accu. Deze maakt het geheel een stuk duurder. U gaf aan hier wel echt de voorkeur aan te geven. Zo'n accu weegt ongeveer 5kg en kan heel makkelijk van boord worden genomen. Ter vergelijking weegt een loodaccu met dezelfde capaciteit meer dan 25kg. De motor zelf is heel makkelijk te bevestigen en weer los te halen. Dit werkt hetzelfde als een conventionele buitenboordmotor, alleen is het gewicht van de fluistermotor veel lager (+/-13 kg).

 • - Minn Kota Riptide Endura Max 55, 107 cm complete set. Dit is de meest geschikte Minn Kota voor zout water. Voorzien van o.a. anode en beschermende coating. Deze is verkrijgbaar met diverse lithium accu's. Het meest geschikt is de Rebelcell 12v50 of de 12v70AV. Die laatste heeft een verbeterd battery management system waardoor er geen piekvoltage optreedt. Hierdoor is de motor beter beschermd tegen doorbranding bij langdurig gebruik. Als u kortere stukjes vaart is de 12v50 ook prima.
 • - Minn Kota Endura Max 55. Dit is waar we het in eerste insta
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »