Een motor die alleen op zoet water kan varen, moet u niet gebruiken op zout water. Een motor die gemaakt is voor gebruik op zout water kan zowel op zoet als op zout water worden gebruikt. Dit is één van de belangrijkste overwegingen bij de keuze voor een motor. Zodra een zoet water model namelijk op zout water gebruikt wordt is kans op onherstelbare schade namelijk groot.

Elektrische motoren geschikt voor zout water

De volgende motoren zijn in ieder geval geschikt voor zout water: Minn Kota Riptide hek- en boegmotoren Minn Kota EO, alle Torqeedo motoren, alle ePropulsion motoren en de Motorguide Salt Water modellen.

Deze echte zoutwater motoren kunnen ook gewoon op zoet water worden gebruikt. Naast de bovengenoemde modellen zijn er een hoop merken die aangeven dat ze ook zout water geschikt zijn. Dit is in zekere mate waar, de motoren kunnen op zout water gebruikt worden, maar ze zijn een stuk minder geschikt om structureel op zout water te gebruiken. Zo maakt Minn Kota gebruik van een speciale poedercoating, RVS op alle onderdelen en speciale zoutwateranodes. Bij veel goedkopere merken die claimen zoutwater geschikt te zijn ontbreekt dit vaak. De levensduur van een riptide op zout water, is niet te vergelijken met die van de goedkopere modellen, maar is vele malen langer. Het verschil kan zo maar 2 jaar ten opzichte van 20 jaar zijn.

Wat onderscheidt zoutwater motoren?

Een echte zoutwater motor heeft een degelijke poedercoating opdat alle uitwendige metalen (aluminium etc.) zijn beschermd. Verder wordt er gebruik gemaakt van roestvast stalen bevestigingsmaterialen rondom de motor. De printplaten worden op een speciale manier gecoat en de motor is voorzien van een zinkanode.

Let op: Diverse merken claimen motoren te maken die zoutwater-bestendig zijn. In werkelijkheid is dit lang niet altijd het geval. Talamex en Haswing zijn hier voorbeelden van. Hoewel een enkele keer op zout water varen met een zoet water motor goed kan aflopen, raden wij structureel gebruik op zout water ten zeerste af.

Klantvragen over zout of zoutwater fluistermotor

Vraag 1: offerte en advies voor zoutwater bijbootje

ik ben opzoek naar een elektromotor voor een bijbootje (4m, met max 3 mensen, meestal 1 en bagage) voor ZOUT water. Ik zoek eigenlijk een complete set. Maar de spullen moeten naar Curaçao. Dus ik kan misschien beter de accu daar kopen? Welke motoren zijn geschikt en welke accu's zijn geschikt, waar moet ik op letten? Ik zoek iets in de lagere prijsklasse maar wel goede prijskwaliteit verhouding. Ik, hoor graag van u wat u mij kunt bieden. Ook wat u heeft aan complete sets

Antwoord

Als ik het zo lees zou ik u een Minn Kota Riptide Endura SC aanraden. Momenteel is dit de enige fluistermotor die geschikt is voor zoutwater. Er is ook een variant genaamd de Minn Kota Riptide Endura MAX. Die is ook geschikt voor langdurig varen. Als het puur en alleen is voor een bijbootje waar geen uren mee wordt gevaren, dan is die eerste geschikt. Als je van plan bent tochten te maken, zou ik de Riptide Endura MAX aanraden. Een motor met ongeveer 45 lbs is in uw geval voldoende. Als u met sterke stroming en zwaar weer wilt varen heeft u wel meer stuwkracht nodig (bijvoorbeeld 55 lbs). Ik zou inderdaad ter plaatse de accu kopen. Er zijn natuurlijk goedkopere fluistermotoren, maar die zijn geen van allen geschikt voor zoutwater. U kunt het risico nemen met bijvoorbeeld een Talamex, Rhino of Haswing fluistermotor, maar uiteindelijk zal de motor corrosie gaan vertonen en wordt de motor aangetast.

Vraag 2: fluistermotor voor rubberboot op zoutwater

Fluistermotor voor gebruik met rubberboot op Middellandse Zee We spraken elkaar over mijn vaartocht in de Middellandse Zee en je raadde mij de Talamex TM66 af voor zout water en dacht dat een minder sterke maar zout water motor beter zou zijn. Onze bijboot is deze z-Ray met vlakke bodem; is de 76cm kortstaart OK denk je? Is een Minn Kota Riptide motor dan wel geschikt?

Antwoord

Zoals besproken is het bij regelmatig gebruik op zout water wel aan te raden een zoutwater motor te nemen. Bij dergelijke kleine boten verkopen we vaak 30 of 40 lbs. Aangezien je op de zee vaart is minimaal 40 lbs zeker wel aan te raden. Ik ga er hierbij wel vanuit dat het water redelijk rustig is. Dan zit u daarmee goed, maar meer is natuurlijk niet weg (bijvoorbeeld de Riptide SC 45). Het mooie aan die Riptide 40 is dat deze inderdaad 76 cm is. Een standaard fluistermotor is 91cm waardoor je die moet verstellen en je eigenlijk wat hoger moet sturen dan wenselijk is. Met een 76 cm heb je dat probleem niet. Die is dan ook prima geschikt voor de Z-Ray rubberboot. Deze motor hebben we in een complete set: Minn Kota Riptide Endura SC 40 + Accu semi-tractie 105Ah + 10A acculader + Accubak met ingebouwde circuit onderbreker.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »