Hoeveel stuwkracht (LBS) heb ik nodig?

Fluistermotoren zijn beschikbaar in diverse uitvoeringen, vaak afgemeten in lbs (pond). Het is belangrijk om het juiste model te nemen. Een te lichte elektromotor zal tot gevolg hebben dat de boot slecht manoeuvreerbaar is, de snelheid te laag is en dat er te weinig vermogen is om stroom en/of wind te compenseren. 

Een te zware motor zal een onnodig hoog stroomverbruik tot gevolg hebben waardoor de vaarduur bekort wordt. De maximaal haalbare snelheid zal met een zwaardere motor maar heel weinig toenemen. Volg onderstaande tips om de ideale hoeveelheid stuwkracht voor uw boot te berekenen. Let op: Met de hoeveelheid LBS bepaalt u NIET de snelheid, maar de hoeveel stuwkracht de boot nodig heeft om vooruit te komen. Bij een lichte kleine boot kan meer LBS juist betekenen dat de boot minder snel vaart.

Factoren voor bepalen motorkeuze / lbs

- Totaal gewicht van de boot (waterverplaatsing incl. passagiers, bagage, accu's, motor, etc.).

- Stroomlijn van de boot.

- Opbouw (windgevoeligheid).

- Vaart u op beschut of (ook) op open water.

Via onderstaande berekening kan men bepalen hoeveel stuwkracht men minimaal nodig heeft.

Bekijk ook tabblad 6 van onze online rekentool voor elektrisch varen, om te bepalen hoeveel LBS u nodig heeft.

Eén kilo komt overeen met ongeveer met ongeveer 2,2 Lbs. De berekenmethode is gebaseerd op eigen ervaring en testen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

1. Bereken de totale waterverplaatsing van uw boot. Dit is het totaalgewicht in kg van boot + passagiers + motor + bagage.

2. Deel de maximale waterverplaatsing van de boot door 25.

3. De grootste invloed heeft de stroomlijn van de romp. Een romp met een rechte spiegel (planerende/snelle boten) heeft bij lage snelheden een slechte stroomlijn. Tel in geval van een planerende romp 20 lbs bij het getal op. Dit is onder andere het geval bij visbootjes en rubberboten.

4. Vaart u open water? Zo ja, tel 10% van het totaal bij het aantal lbs op.

5. Heeft uw boot een opbouw (kajuitbout of zeilboot)? Zo ja, tel 10% van het totaal bij het aantal lbs op.

Total van 1 t/m 5 = hoeveel lbs uw fluistermotor nodig heeft.

Met deze berekening komt

Voorbeeld berekening geschikte fluistermotor in praktijk:

Als voorbeeld een planerende boot van 4,30 meter lang met 4 personen en met een 15Pk viertakt buitenboordmotor en een elektromotor met accu en met 60Kg bagage / accessoires waarmee men ook op open water vaart. 175 Kg (boot) + 300 Kg (passagiers) + 50 Kg (bbm) + 15 Kg (elektromotor) + 25 Kg (accu) + 60Kg (bagage) = 625 Kg.

1. Totale waterverplaatsing: 625 kg

2. 625 / 25 = 25 lbs

3. Planerende romp dus: 25 + 20 lbs = 45 lbs

4. Vaart op open water dus: 45 + (0.1 x 45) = 49.5 lbs

Een ideale motor zou in deze situatie dus een 50 lbs fluistermotor zijn. Dit betekent niet dat u met een 46 lbs niet vooruitkomt, maar het kan gebeuren dat u in bepaalde gevallen wat stuwkracht tekort komt. Wanneer u in deze situatie voor een zwaardere motor kiest zal dat geen hogere snelheid opleveren maar wel in hoger stroomverbruik en dus kortere vaartijd. 

Bekijk hier ons aanbod in fluistermotoren.

Bent u eruit? Of wilt u nog even verder orienteren? Bekijk al onze elektrische buitenboordmotoren.

Vergelijking LBS en PK in stuwkracht

Vaak wordt de vergelijking gemaakt tussen LBS en PK. Deze vergelijking gaat niet helemaal op. Om een idee te krijgen van de hoeveelheid stuwkracht die vergelijkbaar is de hoeveelheid stuwkracht die een x aantal PK heeft, bekijkt u onderstaand schema.

Ter vergelijking, een benzinemotor levert per Pk zo’n 10 Kg (= 22 Lbs) stuwkracht

Minn Kota  
LBS PK
30 1,4
34 1,5
40 1,8
45 2,0
50 2,3
55 2,5
70 3,2
80 3,6
101 4,6

Torqeedo en stuwkracht

De statische stuwkracht van een Torqeedo elektrische buitenboordmotor wordt gemeten op basis van internationaal geaccepteerde ISO normen. De statische stuwkracht voor fluistermotoren (zie hierboven) wordt meestal anders gemeten, waardoor de waarden daar hoger zijn dan bij Torqeedo. Als u de stuwkracht van een Torqeedo wilt vergelijken met fluistermotor stuwkracht, voegt u ongeveer 50% toe aan het aantal lbs van Torqeedo.

PK, lbs en kW (kilowatt)

Pk (paardenkracht) is een maat voor vermogen, en niet voor kracht, ondanks dat de naam anders doet vermoeden! 1PK staat gelijk aan 0,7355 kW. Maar let op, hiermee meten we alleen het energieverbruik. Dit zegt dus niets over hoe goed een motor de boot aan kan stuwen. Een Torqeedo Travel 1003C heef een vermogen van 1003 Watt, oftewel 1,4pk. Toch kan je deze motor vergelijken met een 3-4Pk benzinemotor. Dit heeft er mee te maken dat een Torqeedo een veel efficiëntere overbrengen heeft dan reguliere benzinemotor. Zo zijn Minn Kota motoren weer een stuk efficiënter dan Talamex fluistermotoren.

Hoe snel gaat een fluistermotor?

De maximaal haalbare snelheid met een fluistermotor ligt op circa 8 km/uur ligt. De exacte snelheid is afhankelijk van het model boot dat u heeft, de vaaromstandigheden (weer, golfslag, belading etc.) en het type accu dat u gebruikt. Een goed geladen lood-calcium accu zal een wat hoger voltage hebben dan een traditionele lood-antimoon accu. Ook zal naarmate de accu zwaarder is, de spanningsval onder belasting kleiner zijn waardoor de motor met een hoger voltage gevoed wordt. De snelheid zal daardoor wat hoger zijn.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »