Buitenboordmotor kort- of langstaart?

Of u een kortstaart of langstaart buitenboordmotor nodig heeft hangt af van de hoogte van de spiegel van de boot. De spiegel is de achterzijde van de boot waaraan de buitenboordmotor wordt gehangen. Dit advies is op basis van de Yamaha buitenboordmotoren. In de specificaties van een boot staat meestal aangegeven of u een kort of een langstaart motor nodig heeft.
Bij 95% van de rubberboten tot 4m heeft u veelal een kortstaart buitenboordmotor nodig, bij zeilboten is dit over het algemeen een langstaart buitenboordmotor.
Kunt u de specificaties niet vinden of heeft u twijfels over de juiste staartlengte lees dan verder of neem gerust contact met ons op. [email protected]
Wilt u de staartlengte van een elektrische buitenboordmotor bepalen klik dan hier.
Het varen in diepe of ondiepe wateren heeft geen invloed op de benodigde staartlengte van de buitenboordmotor.

Om te weten welke staartlengte u nodig heeft is het van belang om de hoogte van de spiegel tot de onderzijde van de boot op te meten.

Een kortstaart buitenboordmotor is gemeten van de onderkant ophanging tot aan de cavitatie plaat 45cm, het advies is dan ook om bij een spiegelhoogte van 43cm of minder te kiezen voor een kortstaart buitenboordmotor. Is dit bij u meer dan 44cm dan dient u te kiezen voor een langstaart buitenboordmotor.

Technische gevolgen

De staartlengte van de buitenboordmotor heeft invloed op het vaargedrag van de boot motor combinatie. Om uw boot zo efficiënt mogelijk te laten varen, dient de waterweerstand van de boot en buitenboordmotor zo klein mogelijk gemaakt te worden. De montagehoogte van de buitenboordmotor is van grote invloed op de waterweerstand. Als de montagehoogte te hoog is, is cavitatie geneigd op te treden en zal zo de voortstuwing verminderen; en als de propellerbladen door de lucht snijden, zal de motorsnelheid abnormaal stijgen en de motor laten oververhitten. Als de bevestigingshoogte te laag is, zal de waterweerstand toenemen en daardoor de motorefficiëntie verminderen. Bevestig de buitenboordmotor zodanig dat (1) de anti-cavitatieplaat tussen de bodem van de boot er 25 mm daaronder zit.

Heeft u toch nog vragen? neem dan gerust contact met ons op [email protected]

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »