Verschil tussen rubberboot en RIB boot

Een gewone rubberboot en een RIB lijken in veel opzichten op elkaar maar het zijn verschillende boten. Lees er hieronder meer over op deze adviespagina RIB of Rubberboot.
Als je ze door het water ziet varen is het verschil soms maar moeilijk te zien: is het een (gewone) rubberboot of is het een RIB? Soms worden de termen ook wel eens door elkaar gehaald en worden rubberboten ook RIB’s genoemd. Het verschil tussen een RIB en een rubberboot is eigenlijk heel simpel: Een RIB heeft een verharde bodem meestal polyester of aluminium (deze boten kun je niet opvouwen tot een handzaam pakket) en een rubberboot heeft een zachte pvc (of Hypalon) doek bodem (deze boten kun je eenvoudige leeg laten lopen en opvouwen tot een klein pakket) .

Een rubberboot

Een RIB, bij de (meeste) RIBs kan de tube niet van de romp gescheiden worden.

Veel merken produceren zowel rubberboten als RIB boten. Zo hebben o.a. Zodiac, Highfield, Yam en Talamex allen zowel RIBs als rubberboten.
Op de plaatjes zie je duidelijk het verschil. RIB staat ook voor Rigid Inflatable Boat, oftewel ‘onbuigbare opblaasbare boot’.
Vaak hebben rubberboten wel aluminium vloerdelen (of van een ander materiaal). Dit zorgt ervoor dat de boot wel een verharde vloer heeft, maar de boot heeft geen verharde onderkant en het is daarom dus ook geen RIB. Van de zijkant lijken de boten dus op elkaar, aangezien de tubes niet veel verschillen.

RIB’s vs. Rubberboten: de voor en nadelen

Beide soorten hebben hun voor en nadelen. Hieronder een lijstje met de voor en nadelen.

De voordelen van een RIB ten opzichte van een rubberboot
• Fijne vaareigenschappen. De boot “snijdt” door het water. Een RIB snijdt door de golven terwijl een rubberboot over de golven heen gaat. Hierdoor vaart een RIB een stuk aangenamer
• RIB’s komen in een stuk groter formaat. Rubberboten zijn eigenlijk nooit langer dan 5 meter terwijl RIB’s wel in grotere formaten geleverd kunnen worden. Hierdoor kunnen RIB’s ook geleverd worden met een zwaardere motor (meer pk’s).
• Comfort: Vaak worden RIB’s als comfortabeler ervaren. Zo hebben veel RIB’s bijvoorbeeld een bank in de punt met ingebouwd opbergvak
• Mogelijkheid tot console. Een RIB kan geleverd worden met een stuurconsole.


De nadelen van de RIB ten opzichte van een rubberboot
• Ze zijn niet makkelijk te vervoeren. Waar een rubberboot met gemak achter in de auto kan is dit voor een RIB niet mogelijk. Een RIB moet op een daarvoor bestemde boottrailer vervoerd worden
• Prijs. Een RIB is duurder dan de goedkope rubberen opblaasboot.


De voordelen van een rubberboot:
• Makkelijk te vervoeren. Een rubberboot laat je leeglopen en kan overal mee naar toe.
• Goedkoop. Een rubberboot is een erg goedkope manier om te varen.
• Licht. Een rubberboot weegt natuurlijk niet veel. Hierdoor is een rubberboot natuurlijk uitermate geschikt als bijboot op het achterdek


De voordelen van een RIB boot ten opzichte van een polyester boot
De voordelen van een RIB zijn talrijk. Doordat het drijfvermogen voorkomt uit de opblaasbare tubes zijn RIB-boten relatief minder zwaar en stabieler dan bijvoorbeeld een polyester speedboot. Hierdoor zijn ze makkelijk in en uit het water te halen en kunnen ze snel varen. Daarnaast zijn RIB-boten makkelijk te varen en wendbaar. Doordat de RIB geheel rondom een opgeblazen tube heeft is het bijna niet mogelijk om schade te varen met een RIB en kunnen ze gemakkelijk langszij bij een andere boot worden gelegd. De RIB vergt ook weinig onderhoud. Het onderhoud of een reparatie aan een RIB is vaak ook gemakkelijker en goedkoper dan onderhoud of reparatie aan een sportboot. Door al deze eigenschappen is de RIB enorm populair en wordt misschien wel meer gebruikt dan iedere andere categorie boot. In iedere haven zie je wel een paar liggen. Ze worden gebruikt als bijboot bij een groter jacht, als pleziervaartuig, reddingsboot, militair vaartuig of voor een zogenaamde RIB-experience. Een van de belangrijkste redenen dat men voor een RIB kiest is omdat deze zo goed als onderhoudsvrij is. Omdat je de boot tijdens de winter gemakkelijk opbergt lijdt de boot buiten het vaarseizoen veel minder.

Een RIB is duurzaam. Omdat een RIB boot echt over het water glijdt, is het brandstofverbruik veel efficiënter dan bij een reguliere boot van hetzelfde formaat. RIBs worden veel gebruikt voor militaire en andere professionele doeleinden. Het zijn juist deze groepen gebruikers die veel om de duurzaamheid en efficiëntie van de RIB geven.

Een RIB boot is gemakkelijker op te bergen dan de meeste andere boten. Zeker kleinere RIB boten kunnen vaak gemakkelijk vervoerd worden, bijvoorbeeld op de auto. Voor iets grotere exemplaren is meestal een trailer nodig. Als u echt voor veel flexibiliteit wilt gaan (bijvoorbeeld omdat u de boot vaak op vakantie wilt gaan gebruiken), dan kunt u het beste kiezen voor een rubberboot.

De vaareigenschappen zijn van een ander niveau, maar de mobiliteit is erg groot. Een RIB heeft uitstekende vaareigenschappen. Met een RIB boot kan de watersporter vrijwel overal varen. Zo kunnen veel RIB boten prima een wilde zee aan. Daarbij is een RIB praktisch onzinkbaar, wat de bestuurder meer vertrouwen zal geven.
Een RIBboot geeft ook veel snelheid. Een RIB is door zijn lage gewicht vaak een stuk sneller dan andere boten met dezelfde motorkracht. Er is minder wrijving met het wateroppervlak waardoor de boot een stuk sneller is en efficiënter is met brandstof.

Tenslotte is een RIB veelzijdig. Voor iedereen is er een geschikte RIB. Of u nou gaat voor rustig cruisen over de kanalen of meer snelheid wilt over de plas, een RIB boot is een uitstekende keuze. Een RIB wordt ook vaak gebruikt als bijboot op een groter schip om hiermee naar de kant te gaan wanneer u voor anker ligt.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »