Welk doek voor mijn rubberboot of RIB

Zowel de moderne Rigid Inflatable Boat (RIB) als de volledig opvouwbare rubberboot hebben opblaasbare luchtkamers. Deze drijvers of tubes zijn er in diverse soorten en diktes.

PVC of hypalon?

Ondanks dat er meestal wordt gesproken over rubberboot, worden de tubes van RIBs tegenwoordig bijna altijd gemaakt van PVC of Hypalon (vaak in combinatie met andere synthetische materialen). Bij de aanschaf van een rubberboot of RIB is het van belang te kijken naar het gewenste materiaal. Het overgrote deel van de boten is gemaakt van PVC. Tussen PVC rubberboten is onderling weer veel verschil. Voor beide materialen is wat te zeggen. Hypalon is wat duurzamer dan PVC. Dat maakt hypalon ook direct een stuk zwaarder dan PVC. PVC is daarentegen veel goedkoper dan hypalon. Bij het maken van een hypalon boot is veel meer handarbeid nodig (het lijmen gebeurt veel handmatig). Vanwege het kostenverschil zijn de meeste rubberboten gemaakt van PVC. Hypalon was enige jaren geleden zonder uitzondering de betere optie. PVC verweerde sneller en bleef minder mooi en stevig. Modern PVC dat veel gebruikt wordt gaat tegenwoordig 10 jaar in goede staat mee. Hierna treedt er sneller slijtage op. Ook zal de boot eerder verkleuren, aangezien PVC wat minder UV-bestendig is. Bij de keuze voor PVC of hypalon is van belang wat u met de boot van plan bent. De praktijk leert dat beide materialen met het juiste onderhoud en vaargedrag zeer lang meegaan. Gaat u met de boot de zee op en/of is de boot voor professionele doeleinden? Of wilt u gewoonweg het stevigste materiaal en maakt de prijs u minder uit? Kies dan voor hypalon. Bij rubberboten is het voor de meeste consumenten logisch om voor PVC te kiezen. PVC gaat lang genoeg mee, zeker als de boot binnen wordt gestald. De meeste PVC rubberboten gaan langer dan 10 jaar mee, wat over het algemeen ruim voldoende is.

 

 

Materiaaldikte Tubes

Een stevige PVC boot heeft een materiaaldikte van meer dan 0.9 millimeter. Als het materiaal dunner is, ontstaat er logischerwijs eerder lekkage. Al onze boten hebben een dikte tussen de 0.9 en 1.2 millimeter.

Afwerking

Afwerking is vooral belangrijk voor het oog, maar het kan een indicatie geven van de kwaliteit van het product. Bij een premium merk zoals Zodiac zal de afwerking van naden en randen net wat secuurder zijn. Een boot waar de afwerking net iets minder secuur is, kan kwalitatief net zo goed en duurzaam zijn. Het is wel van belang bij de aanschaf even alle randen en naden goed na te lopen. Dat geldt overigens ook voor duurdere merken.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »