Kiezen voor een elektrische of benzinemotor

Bij Boot4.nl zijn we groot voorstander van elektrisch varen. Met de juiste motor, accu's en hier en daar wat advies, kunt u energiezuinig en stil varen. Toch is een verbrandingsmotor voor bepaalde gebruikers nog steeds de beste keuze. Lees hieronder de voor- en nadelen van zowel elektrische aandrijvingen als benzinemotoren.

Benzinemotor

Voordelen

+ Veel kracht

+ Keuzevrijheid vermogen (1 tot 350 pk)

+ Lange vaartijd (mits genoeg benzine)

Nadelen

- Relatief hoog verbruik

- Maakt meer lawaai

- Zwaar (afhankelijk van grootte)

- Benzinelucht mee aan boord

- Milieu-onvriendelijk

Bekijk hier al onze benzinemotoren

Elektromotor

Voordelen

- Zeer energiezuinig

- Milieuvriendelijk

- Meestal heel stil

- Je mag overal varen

- De motor is zeer handzaam

- Onderhoudsvrij

Nadelen

- Beperktere actieradius

- Afhankelijk van accu’s

Bekijk hier alle elektrische buitenboordmotoren

Wat is duurder? Elektrisch of benzine?

Dat hangt er helemaal vanaf hoe je het bekijkt. Een goedkope nieuwe fluistermotorset gaat al vanaf 300 euro. Het is volstrekt ondenkbaar om voor die prijs een benzinemotor aan te schaffen. Aangezien veel mensen zelden hard varen, is elektrisch vaak het goedkopere alternatief.

Ga je echter de vergelijking één op één op een maken qua vermogen, dan is een benzinemotor weer stukken goedkoper. Een nieuw 4Pk Yamaha (€1195,-) is vergelijkbaar met een Torqeedo Travel 1003 of 1103. Afhankelijk van het type en de accu betaal je hier tussen de €1825,- en de €2250,- voor.

In het kort: afhankelijk van uw voorkeuren dient u een keuze te maken. Elektromotoren zijn in opkomst door hun zuinigheid, maar in veel gevallen geven mensen toch nog de voorkeur aan een benzinemotor. Voor bijvoorbeeld vissers zijn elektromotoren een goede optie. Maar ook bijvoorbeeld wanneer u op een zomerse dag gewoon een klein tochtje wilt maken in een sloepje. Ook zien we meer en meer rubberboten met elektrische buitenboordmotoren. De benzinemotor is desondanks nog steeds het populairst. Ondanks hoog verbruik, zijn verbrandingsmotoren zeer flexibel en wanneer goed onderhouden kunt u er heel fijn mee varen.

 

Pleidooi voor elektrisch varen

Elektrische buitenboordmotoren zijn hét alternatief voor de benzinemotor. De twee grootste nadelen zijn een niet-onbeperkte actieradius (je kunt niet even ‘bijtanken’) en een hoge prijs wanneer u snel wilt varen. Er zijn wel elektrische buitenboordmotoren met veel power (bijvoorbeeld 20pk) maar die zijn helaas nog steeds ongelooflijk duur. Tegenover deze nadelen staan heel veel voordelen:

Reden #1: Elektrisch varen = Volledige stilte

Je hoort eindelijk het water weer klotsen en je kunt de andere personen in de boot gewoon verstaan. De luide verbrandingsmotor is verleden tijd. Geen benzinedampen, maar alleen maar frisse lucht.

Reden #2: Elektrisch varen = Betaalbaar

De aanschaf van een fluistermotor is vaak goedkoper dan een kleine benzinemotor. Ook hoef je alleen de accu’s op te laden en dat is vele malen goedkoper (en milieuvriendelijker!) dan een tank benzine leegvaren. Voor slechts één euro zit je een hele dag op het water.

Reden #3: Elektrische buitenboordmotor zijn handzaam

Geen gesjouw meer met zware buitenboordmotoren. Zelfs als u 4-hoog woont neemt u uw elektromotor zo mee. Zo voorkomt u natuurlijk ook gemakkelijker diefstal. Met de opkomst van lithium is het gewicht nog minder een probleem geworden.

Reden #4: Elektrisch varen = geen onderhoud

Vergeet de servicebeurt en reparaties die u gewend bent van uw benzinemotor. Een elektromotor heeft vrijwel nooit onderhoud of reparatie nodig. Een elektromotor heeft maar twee bewegende delen en is daardoor niet kapot te krijgen. Hierdoor gaat de elektromotor ook langer mee!

Kortom: Elektrisch varen = ontspannen

Nee, als je over het water wilt knallen neem je geen elektrische buitenboordmotor. Wil je gewoon lekker varen, een dagje eropuit met vrienden of bijvoorbeeld vissen? Dan is een elektromotor iets voor jou.

  • Betaalbaar
  • Géén onderhoud
  • Géén zware motor tillen
  • Géén benzine hoeven tanken
  • Kortom: Géén gedoe én een echte vaarervaring

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »