Rib boten van polyester of aluminium

35
RIB boot staat voor Rigid Inflatable Boat. Het zijn solide en wendbare boten, geschikt voor ieder watertype. Zoals de naam dus al zegt is een RIB boot wel een opblaasbare boot, maar met een harde onbuigbare bodem. Bekijk hier het volledige aanbod van RIB
Lees meer
Sorteren op:

De Rib is ontwikkeld vanuit de opblaasbare boot. Opblaasbare boten waren ontwikkeld als praktische opvouwbare boten. De Rib is minder gemakkelijk op te vouwen dan een opblaasbare boot, maar combineert de voordelen van een sportboot en een opblaasbare boot. Hierdoor is de RIB een buitengewoon praktische zeewaardige boot die voor tal van doeleinden wordt gebruikt en betere vaareigenschappen heeft dan normale rubberboten.

Het verschil tussen een rubberboot en een Rib

Zoals gezegd heeft een RIB boot in tegenstelling tot een rubberboot een harde bodem. Bij een RIB boot kan je alleen de tube opblazen. De tube is de de opblaasbare zijkant van de RIB. In het water kan het soms moeilijk zijn om een RIB van een rubberboot te onderscheiden. Het voordeel van de rubberboot is dat hij iets lichter is en klein is op te vouwen. Een rubberboot kan dus gewoon achterin de auto worden meegenomen. Een RIB kan niet klein worden opgebouwd en kan dus alleen op een trailer vervoerd worden, of op het dak van een auto. Een RIB heeft echter een. stuk betere vaareigenschappen dan een rubberboot. Door de harde bodem heb je minder last van golven of ruw water. Daarnaast heeft een RIB vaak een harde kiel waardoor je stabieler vaart en beter kan sturen. 

Lees meer over de verschillen tussen een rubberboot of RIB

Welke RIB boot?

Wij helpen u graag bij uw keuze voor de juiste RIB of inflatable. Boot4 heeft het grootste assortiment van absolute topmerken RIBs. Zo verkopen wij Talamex, Lodestar, Bombard, Yam en Zodiac boten. Bij de keuze van de juiste RIB dient met rekening te houden met het materiaal van de Hull, het materiaal van de tube en het merk.

Het materiaal van de hull 

RIB boten komen zowel met een aluminium als met een polyester hull. Met de hull bedoelen we het vaste gedeelte (de bodem) waar de opblaasbare tube aan vast zit. Aluminium RIB boten zijn doorgaans lichter dan de polyester variant en meestal iets goedkoper. Polyester is iets zwaarder en daardoor iets stabieler. Daarnaast is polyester in de regel sterker dan aluminium, alhoewel de verschillen niet groot zijn.

Het materiaal van de tube

De tube wordt meestal gemaakt van PVC, maar kan ook van hypalon worden gemaakt. Soms heeft men het over een NEO tube. Dat is een afkorting van neopreen hypalon en is dus ook een soort hypalon. PVC is iets lichter en goedkoper dan hypalon. Hypalon is echter sterker en kan beter tegen (extreme) zon en zout water. Voor veel mensen die alleen in Nederland varen is daarmee PVC goed genoeg. Wanneer echter gevaren wordt in het Caribisch gebied of op de Middellandse Zee, dan kan hypalon een goede investering zijn. Lees meer over het verschil tussen hypalon en PVC.

Verschillende soorten merken

Er zijn verschillende merken RIBs. Talamex biedt tegenwoordig nog enkel aluminium, RIBs met een lengte tot 350. Zodiac biedt zowel polyester RIBs als aluminium RIBs. Bombard heeft polyester RIBs in het grotere segment. 

Talamex RIB boten

Betaalbare aluminium RIBs die populair zijn als bijboot. Daarnaast worden ze ook veel gebruikt voor op Nederlandse plassen en binnenwateren. De silverline RIBs bieden, zeker voor hun prijs, een uitstekende kwaliteit. Daarnaast heeft Talamex een simpele console ontwikkeld waardoor ze mooi afgebouwd kunnen worden. Alle RIB boten van Talamex zijn met een tube van PVC.

Zodiac RIB boten

Zodiac is hét merk onder de RIB boten. De cadet RIB boten van Zodiac zijn de tenders. Dit zijn kleine en lichte boten die uitermate geschikt zijn als bijboot. Daarnaast worden de cadet boten ook gebruikt voor recreatief gebruik. De cadet boten van Zodiac komen zowel met een aluminium hull, als met een polyester hull. De aluminium serie is er zowel enkelwandig, als dubbelwandig (DL). De dubbelwandige serie heeft een zogenaamde bow-locker. Een vak voorin om spullen in op te bergen. Een speciale RIB in het Zodiac assortiment is de compact RIB. Bij deze boot kan de spiegel inklappen waardoor hij in een tas is mee te nemen.

Bombard RIB boten

Bombard RIB boten zijn grote sportieve RIBs, die meestal worden afgebouwd met een console. Daarnaast kan bij de Bombard RIB boten de kleur van de tube en de kleur van de Hull worden gekozen. Bombard boten hebben altijd een polyester Hull, en kunnen met zowel een PVC tube als met een hypalon tube geleverd worden.

Een breed aanbod

De kleinste RIB boot in ons assortiment is slechts 2,50 meter en kan worden gebruikt als bootje voor de kinderen of als bijboot. De grootste RIB die wij aanbieden is 7 meter, zeewaardig, en kan uitgerust worden met 250PK. Voor iedereen is er dus wel een geschikte RIB te vinden.

Zowel losse RIBs als complete sets met (elektrische) buitenboordmotor, helpen wij uw graag. Voor advies leest u onze adviespagina voor rubberboten en RIB boten. Als u meer vragen heeft, neem dan gerust even contact met ons op.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »