Hoe snel kan ik varen met een elektrische buitenboordmotor?

 

Gebruik onze rekentool om de rompsnelheid en kruissnelheid van uw boot te benaderen. Tevens kunt u hier uitrekenen hoe snel u kunt varen met een bepaalde elektrische buitenboordmotor.

Als u stiller, schoner, efficiënter en onderhoudsvrij wilt varen is elektrisch varen een uitkomst. Maar een andere belangrijke factor die belangrijk is bij de keuze voor een motor is hoe snel u wilt varen. Om teleurstelling te voorkomen: als u echt snel wilt varen en u geen enorm budget heeft kunt u beter een benzinemotor kopen.

Ontwikkeling

Elektrische buitenboordmotoren staan nog niet bekend om hun snelheid. De meeste watersporters associëren elektrisch varen met rustig toeren in een fluisterbootje. Dat is gedeeltelijk terecht. Het overgrote gedeelte van de elektrische aandrijvingen zijn simpele fluistermotoren voor grachtenboten, sloepjes en visboten. In navolging van de auto-industrie is de watersport inmiddels in rap tempo aan het elektrificeren. Dit heeft deels te maken met betere motoren, maar voor het overgrote gedeelte met betere en goedkopere accu-technologie. Hierdoor zijn er ook in toenemende mate snellere, echte elektrische buitenboordmotoren op het water te zien. Voor vissers op zoek naar een fluistermotor en/of boegmotor is snelheid niet van belang. Hier moet u puur en alleen kijken naar de specificaties van de motor.

Snelheidstest met diverse boten

Een aantal factoren speelt een rol bij de snelheid van de boot. Allereerst natuurlijk het type boot. Verder maakt het gewicht inclusief lading een groot verschil. Ook hebben weersomstandigheden en golfslag veel invloed op de snelheid. De enige eenheid die van alle fluistermotoren bekend is is de hoeveelheid lbs.

Technisch gezien is dit niet het beste criterium om motoren mee te vergelijken. Door met diverse boten te testen en de vergelijking met stuwkracht te maken, kunnen we wel een indicatie geven van de kracht die uw motor nodig heeft.

De geteste boten:

- Polyester boot. Afmetingen: 490x148 Gewicht: 200kg

- Rubberboot. 280x150 Gewicht: 33 kg

- Houten roeiboot: 500x120. Gewicht: 100 kg

Testresultaten:

- Polyesterboot met 101LBS motor: 42 seconden over 100 meter = 8,6 km/h = 4,6 kn

- Rubberboot met 70 LBS motor: 56 seconden over 100 meter = 6,4 km/h = 3,5 kn

- Houten roeiboot met 34 LBS motor: 55 seconden over 100 meter = 6,5 km/h = 3,5 kn

- Houten roeiboot met 50 LBS motor: 52 seconden over 100 meter = 6,9 km/h = 3,7 kn

- Houten roeiboot met 70 LBS motor: 55 seconden over 100 meter = 8 km/h = 4,3 kn

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »