Hoe lang kan ik varen met een elektrische buitenboordmotor?

Accu’s en vaartijd

Veel berekeningen zijn gemakkelijk te maken met onze rekentool voor elektrisch varen

Eén van de meest gestelde vragen die mensen hebben over een elektrische buitenboordmotor of fluistermotor is hoe lang je ermee kunt varen. Om dit te berekenen moet je twee dingen weten:

 

1. Wat is de bruikbare accucapaciteit van de accu

2. Hoeveel ampère trekt een motor

 

Op deze pagina wordt meer uitleg gegeven over wat bruikbare accucapaciteit inhoudt.

Vaartijd Formule

De vaartijd van een elektrische buitenboordmotor is de bruikbare accucapaciteit in ampère-uur gedeeld door het aantal ampere dat een motor trekt. 

Voorbeeld 1)Je vaart met een Minn Kota endura c2 30 met een 105Ah semi-tractie accu op stand 3. De bruikbare accucapaciteit van een 105Ah semi-tractie accu hebben we berekend op 70Ah. De motor trekt op stand 3 ongeveer 12A.

Antwoord: vaartijd = 70/12= 5,8 uur

Voorbeeld 2) We varen met een 12v70 Lithium accu met een Minn Kota endura Max 55. We varen op 60%, waarbij de Minn Kota endura max 17A trekt. Aangezien het een lithium accu is, is de bruikbare accucapaciteit 70Ah

Antwoord: vaartijd = 70/17 = 4,11 uur

Wat is de bruikbare accucapaciteit van een accu

Een (vaar)accu heeft een capaciteit uitgedrukt in Ampère-uur (Ah). Dit is een indicatie van hoe lang een accu een hoeveelheid ampère kan leveren. Hoe hoger dit getal, hoe meer energie een accu kan vasthouden en hoe langer het een elektrische motor kan aandrijven.

In feite is de hoeveelheid Ah hetzelfde als de grootte van een benzinetank. Hoe groter de benzinetank, hoe meer brandstof erin kan en hoe langer je erop kunt rijden.

Een accu met een capaciteit van 100Ah, kan bijvoorbeeld 100 uur 1 ampère leveren. Dit is echter niet de bruikbare accucapaciteit! De bruikbare accucapaciteit hangt af van het gegeven aantal ah, wat voor soort accu het is, en het gebruik van de accu. In werkelijkheid is dit met loodaccu’s vaak een stuk minder.

Lees op deze pagina alles over bruikbare accucapaciteit.

Hoeveel Ampère trekt de elektromotor?

Hoeveel stroom de motor trekt is cruciaal om de vaartijd te berekenen. De meeste fabrikanten geven bij hun product aan hoeveel Ampère de elektrische buitenboordmotor of fluistermotor nominaal/gemiddeld en maximaal verbruikt. Als je deze gegevens hebt kun je uitrekenen hoe lang je kun je ongeveer kunt varen. De exacte vaartijd hangt wel af van vaaromstandigheden, type boot etc. Het aantal ampère kan je ook altijd berekenen als je het vermogen(Watt) van een motor weet, door de formule  W = V x A. Een 600 watt motor op 12 volt, trekt op vol vermogen 600/12= 50 ampère. Lees meer over watt, volt en ampere op deze pagina.

Soms worden elektrische motoren in kilowatt gerekend. Dit is bijvoorbeeld bij Torqeedo cruise en ePropulsion navy motoren vaak het geval. De berekening is dan nog steeds erg simpel. één kilowatt is namelijk precies duizend watt.

1kW = 1000W

Weersomstandigheden en vaartijd

De weersomstandigheden kunnen een groot effect hebben op de accuduur en dus de vaarduur. Een fluistermotor die 20 Ampère trekt om een boot vooruit te stuwen onder rustige omstandigheden, heeft bijvoorbeeld 30 Ampère nodig om de boot onder zwaarder weer en golven op dezelfde kracht vooruit te krijgen. Als u regelmatig onder zwaardere omstandigheden vaart, houdt hier dan rekening mee bij de keuze voor de juiste accu.

Accu levensduur en vaartijd verlengen

U kunt een aantal dingen doen om uw vaartijd met uw fluistermotor of elektrische buitenboordmotor te verlengen:

1. Gebruik een elektromotor met een traploze snelheidsregeling in plaats van een stappenschakelaar. Dit is bijvoorbeeld het verschil tussen de Minn Kota Endura C2 (stappenschakelaar) en de Minn Kota Endura MAX (traploos).

2. Koop een efficiënte motor. Zulke motoren leveren een gelijke of hogere hoeveelheid stuwkracht tegenover een lager amperage. Zeer efficiënte motoren zijn Torqeedo motoren, De Minn Kota Traxxis en de Minn Kota endura Max.

3. Neem niet een motor met overdreven veel LBS. LBS is een maat voor kracht, niet voor snelheid. Meer LBS betekent lang niet altijd dat je harder kan varen. Wel neemt het energiegebruik toe, en dus krijg je een kortere vaartijd. 

4. Vaar uw loodaccu niet helemaal leeg. Het is onverstandig om een accu helemaal leeg te varen. Hierdoor gaat de capaciteit en de levensduur van de accu snel achteruit.

5. Vergeet de accu niet tijdens de winter. Het is erg slecht voor een accu om maandenlang ongeladen te zijn. Dit zal de levensduur sterk inkorten en de prestaties verminderen. De accu in ieder geval eens per maand aan de lader leggen of bij voorkeur de accu gewoon standaard aan een druppellader te leggen.

6. Een extra accu kan altijd. Stel u vindt de vaartijd met een 105Ah loodaccu net te kort, dan kunt u altijd de vaartijd iets verlengen door een extra kleinere 73Ah accu aan te schaffen.

Bent u geinteresseerd om een elektrische buitenboordmotor aan te schaffen? Bekijk hier het complete aanbod.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »