Tips bij het kopen van een boot

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een boot? Tips bij het kopen van een boot. Hier de belangrijkste vragen die u uzelf zou moeten stellen:

1. Welk type boot sluit aan bij uw doel en wensen?

Vervult de boot een praktische taak? Is snelheid een vereiste? Wilt u rustig toeren? Doet u aan andere watersportactiviteiten (wakeboarden, vissen etc.)?

2. Wie gaat de boot gebruiken?

Wie zullen er in de praktijk meevaren? Vrienden, familie of alleen uzelf?

3. Wat zijn de interesses van uw eventuele medegebruikers?

Zij zullen (helaas) immers ook vaak een grote invloed hebben.

4. Waar gaat u varen?

Koopt u een boot voor gracht, plas, meer of zee? Dit hangt vaak samen met uw plannen om lange tochten te maken of slechts korte stukjes te varen.

5. Hoe vaak gaat u de boot, realistisch gezien, gebruiken?

Een boot kopen om een paar dagen per jaar in de zomer te varen of om ieder weekend op het water te zitten?

6. Wilt u vaak in andere vaargebieden varen?

Het is van bij de aanschaf van uw boot rekening te houden met de vervoerbaarheid van uw boot (met een boottrailer bijvoorbeeld). Meer over transport vindt u hier.

7. Kunt u de boot ergens stallen, wanneer u er niet mee vaart?

Wanneer u een boot gaat kopen is het praktisch om alvast na te denken over waar u de boot kwijt kunt, bijvoorbeeld 's winters. Een rubberboot heeft bijvoorbeeld veel minder ruimte nodig dan een grote sloep of jacht.

8. Wat is uw budget?

Denk hierbij niet alleen aan de aanschafkosten, maar houd ook rekening met onderhoud, (onvermijdelijke) reparaties, verzekeringen en stalling.

9. Kiest u voor een nieuwe of een tweedehands boot?

Het antwoord op deze vraagt hangt samen met uw budget, maar ook met vele andere factoren.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Denk goed na voordat u een boot aanschaft. Achter alle romantiek zitten een hoop praktische zaken die geregeld moeten worden, zowel bij de aanschaf als later. Slaap er dus altijd in ieder geval een nachtje over alvorens u tot koop overgaat. Goed nadenken over de bovenstaande vragen zal uiteindelijk alleen maar tot een betere vaarervaring leiden!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »