Aluminium Rib boten

35
Een Aluminium ribboot is lichter, maar biedt wel de stabiliteit en vaareigenschappen die u gewend bent van een RIB. Een aluminium RIB geeft meer stabiliteit dan een rubberboot met aluminium vloerdelen, maar is weer lichter dan een polyester RIB. Bekijk on
Lees meer
Sorteren op:
Aanbieding

Hoewel de enkele aluminium boten het lichtste gewicht hebben, zijn de dubbelwandige alu ribs wat stabieler en steviger. Als u op zoek bent naar een volledig opvouwbare rubberboot kunt u ook kiezen voor een rubberboot met aluminium vloerplaten. De vaareigenschappen van een rubberboot zijn wel minder dan die van een RIB boot.

Waarom een Aluminium RIB boot?

Aluminium RIB boten zijn over het algemeen lichter dan polyester (oftewel GRP, glass-reinforced plastic) RIBs. Dit maakt een aluminium RIB net wat geschikter als bijboot. Verder worden aluminium ribboten geacht wat sterker en stijver te zijn dan polyester boten. De vaareigenschappen lopen niet heel veel uiteen, al hebben veel watersporters een sterke voorkeur voor een aluminium danwel polyester RIB. Tot recent was de belangrijkste reden om voor een fibreglass RIB in plaats van aluminium te gaan de duurdere aluminium RIB. Met de opkomst van de nieuwe generatie aluminium RIB boten gaat dit niet meer helemaal op. De boten met aluminium hull zijn de laatste jaren veel betaalbaarder geworden.

Merken en typen aluminium RIB boten

Vergeleken met polyester RIBs zijn er weinig producenten van RIBs met een aluminium romp. Highfield is een bekend Australisch merk met aluminium RIBs. Verder zijn Talamex en ARGO bekende voorbeelden.

Polyester of Aluminium RIB boot?

Op Boot4.nl verkopen wij zowel RIB boten met een polyester als met een aluminium romp. Wij helpen u graag met uw keuze voor een ribboot. Aluminium is meestal wat lichter en iets robuuster. Aluminium boten zijn vaak wel wat duurder. Een goede polyester of een aluminium RIB ontlopen elkaar niet heel veel. Sommige watersporters hebben een duidelijke voorkeur voor aluminium of polyester romp. Als u de boot bijvoorbeeld veel op het strand gebruikt is een polyester boot handiger. Een aluminium RIB kan zijn coating door wrijving met zand sneller verliezen.

Aluminium RIB met dubbele of enkele bodem

Er worden Aluminium RIB boten gemaakt met enkelwandige en dubbelwandige bodem. Merken als Highfield en Zodiac bieden (vooral bij kleinere modellen) voor enkele bodems. Dit zorgt voor ultralichte boten die gemakkelijk in de davits kunnen worden gehangen. Als bijboot is een RIB met enkele aluminium bodem prima. Het comfort is iets minder doordat de kuip (de binnenkant van de boot) niet plat is maar in schuin afloopt. Een RIB boot met dubbele bodem zorgt weliswaar voor iets meer gewicht, maar ook voor een veel stabiele en minder breekbare boot. Ook is het comfort in de kuip aanzienlijk groter door de platte vloer.

Wanneer u een extra lichte boot wilt, bijvoorbeeld een bijboot die u maar sporadisch gebruikt is een enkelwandige boot een goede optie. Als u de boot veelvuldig gebruikt en op zoek bent naar een stabiele comfortabele boot is een dubbelwandige aluminium RIB aan te raden. Of u een RIB met enkele of dubbele vloer wilt hangt dus af van uw specifieke vaarwensen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »